Lesy ČR zvýšily svůj hrubý zisk téměř o 100 milionů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 2. 2010 11:28
Lesy vytěžily méně dřeva, protože loni nepřišla žádná větší kalamita
Těžba dřeva v předchozím roce byla uměle zvýšena likvidací škod po kalamitách způsobených silným větrem. Ilustrační foto.
Těžba dřeva v předchozím roce byla uměle zvýšena likvidací škod po kalamitách způsobených silným větrem. Ilustrační foto. | Foto: Simona Holecová

Praha - Nižší tržby, ale vyšší zisk podle předběžných odhadů vykáže letos státní podnik Lesy České republiky. Hrubý zisk by se měl zvýšit ze 707 milionů v roce 2008 na 750 až 800 milionů v roce loňském. Přitom ještě před několika měsíci očekávalo vedení podniku horší výsledek.

Lesy odhadují, že jejich tržby klesnou na 7,756 miliardy korun z původních 8,4 miliardy, které utržily v roce 2008. Společnost, která spravuje přibližně polovinu lesních území v Česku, informovala, že těžba dřeva byla loni o šest procent nižší než v předcházejícím roce.

"V souladu s lesními hospodářskými plány se v roce 2009 vytěžilo méně dříví než v předchozích letech, kdy bylo nutné zpracovat dřevní hmotu z kalamit Kyrill, Emma a Ivan," konstatoval generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora.

 

Právě se děje

Další zprávy