Lesní tendry začaly. Pily se bojí krachů a propouštění

Karel Toman
26. 8. 2011 10:25
Vše stihneme, ujišťuje podnik stejně jako vloni, kdy pily kvůli zpoždění propouštěly
Foto: Jan Lipold

Praha - Státní podnik Lesy ČR ve čtvrtek zahájil druhé a rozhodující kolo pěliletých tendrů na komplexní lesnické práce.

Lidé z oboru se ale obávají, že soutěži zase hrozí zpoždění se stejnými následky jako vloni: S propouštěním na pilách a zdražováním dřeva pro stavby i nábytek.

"Když se člověk baví se zpracovateli, všichni říkají: Ano, máme obavy, že to bude probíhat jako vloni," tvrdí například Robert Babuka z odborného dřevařského portálu Czechtimber.cz. "Zase budeme pod stresem hledat dodávky dříví za vyšší ceny, než by bylo za normálních podmínek reálné," tlumočí obavy podnikatelů.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa to ale vidí jinak.

"Generálním ředitelem Lesů ČR Svatoplukem Sýkorou jsem byl ujištěn, že výběrová řízení budou ukončena a smlouvy budou podepsány do konce roku. Žádné nebezpečí z prodlení nehrozí," ujistil ministr podobně, jako to podnik dělal vloni.

Lesy ČR to Aktuálně.cz potvrdily. "Druhé kolo tendru bylo včera zahájeno odesláním výzev k podání nabídky ve 2. kole, do kterého postoupilo 95 % účastníků soutěže," sdělil tiskový mluvčí Zbyněk Boublík.

Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) Zdeněk Valný ale tvrdí, že soutěž už vlastně zpoždění nabrala.

Aby se totiž mohly začátkem roku 2012 pětileté komplexní práce v lesích rozjet, musela by být letošní soutěž zahájena - kvůli různým zákonným a odvolacím lhůtám - na den přesně 4. července.

"To už je pryč, takže podpisům smluv hrozí zpoždění už nejméně měsíc a tři týdny," uvedl Valný.

Lesy ČR: Začali jsme včas, stihneme to

Připomněl přitom, že když vloni Lesy ČR vyhlásily jednoroční tendry dne 15. září, bylo výsledkem to, že ještě letošního 16. února nemělo své vítěze osm ze 108 hospodářských celků a práce tam stály.

"K tomuto srovnání konstatujeme, že tendry pro rok 2012+ byly již byly vyhlášeny a to 28. dubna letošního roku," odmítá možné zpoždění soutěže mluvčí podniku Lesy ČR Zbyněk Boublík.

"To je demagogie," říká na to Valný, "vloni byl tendr jednokolový, tento je dvoukolový. Samotná soutěž tedy letos začne až vyhlášením druhého kola a k tomu stále nedošlo." Podle Boublíka se ale naopak "nezakládá na pravdě" tvrzení prezidenta Valného, kterému podle něj jde o to, aby kolem tendru zmatek a chaos. 

"Všechno bude záviset od smluv," uvažuje expert Babuka. Pokud podle něj Lesy ČR smlouvy dopředu s uchazeči prokonzultují, může ještě podle něj soutěž proběhnout hladce. Moc šancí tomu ale sám nedává a i Lesy ČR tvrdí, že konzultovat smlouvy jako veřejný zadavatel se soutěžícími nesmí.

Svéráz lesního tendru

Foto: Aktuálně.cz

"Ozvou se všichni ti, kteří neuspěli. Budou napadat všechny ty potenciálně podezřelé dohody mezi státním podnikem a vítězi výběrových řízení," odhaduje. "Na základě zkušeností z minulých tendrů se nedá předpokládat, že by tam všem všechno vyhovovalo."

Podle Babuky tak hrozí odvolání, podněty k antimonopolnímu úřadu a předběžná soudní opatření.

Právě na základě součtu všech těchto možných legálních lhůt dospěla AČMD ke zmíněnému datu 4. července jako nejzazšímu termínu, kdy mohly Lesy ČR druhé kolo bez rizika zpoždění vypsat.

Fakt, že kontroverzní tendr, který začal před čtyřmi měsíci, stále nevstoupil do svého druhého kola, může být podle informací Aktuálně.cz způsoben lobbingem velkých firem nespokojených s podmínkami, které do tendru prosadila Transparency International. Ta totiž trvala na jeho maximální otevřenosti všem uchazečům.

V kuloárech se už proto objevily zvěsti, že Lesy ČR omezí počet uchazečů vybraných do druhého kola losem. Tedy metodou, kterou stejně jako samotná dvoukolová řízení používaná Lesy ČR odmítá připravovaná velká novela zákona o veřejných zakázkách jako netransparentní.

Los se metat nebude, jde to i jinak

Použití losu však ministr Fuksa i mluvčí Boublík jednoznačně popřeli. "Ne, žádné takové omezení hospodářské soutěže nepřipadá v úvahu," prohlásil Fuksa.

Zdeněk Valný z AČMD se ale spíš obává, že těžaři mohou tlačit na ukončení letošního běžícího tendru a vypsání takzvaného jednotného řízení bez uveřejnění.

"To by znamenalo, že by Lesy v nouzovém režimu a v souladu se zákonem o veřejných zakázkách vypsaly soutěž například jen na příští rok, ale pozvaly by jen omezený a jimi vybraný okruh firem, přičemž by nemusely zveřejnit, kterých," uvažuje Valný.

Podezření, že na tiché dohodě vlivných firem a státního podniku mají zájem všichni zúčastnění kromě daňového poplatníka, kterému Lesy ČR patří, potvrzuje podle Babuky nepřímo loňský jednoroční tendr.

"Státnímu podniku to vyhovuje, protože ten hraje jen na vykazování zisků. Pod tlakem donutí podepisovat dřevozpracovatele ceny, které vyhovují jak státnímu podniku, tak hlavně těžařům," tvrdí Babuka. Podle něj jde sice jen o spekulace, nepřímé indicie tomu ale nasvědčují.

Jeden pařez v účtech, druhý ne

"Od kontrolorů státního podniku se neoficiálně šíří zprávy, že nacházejí místa, kde je až sto procent dříví vytěženo načerno, takže když spočítají pařezy, připadne na jeden vykázaný pařez jeden pařez nevykázaný," tvrdí.

Lesy ČR ale odmítají nálepku tendru jako kontroverzního, podle nich je to transparentní veřejná zakázka přesně podle zákona.

"Veškeré spekulace o dohodách se státním podnikem a tlaku na účastníky soutěže jsou účelové a Lesy ČR je důrazně odmítají," dodává Boublík. Podle něj má podnik funkční systém kontroly, ve kterém zjištění kontrolorů čeká administrativní kolečko končící až pokutami a rozvázáním smluv s firmami usvědčenými z nekalosti. "

"Jakékoliv neoficiálně šířené zprávy jsou smyšlené," tvrdí Boublík a možnost nepotrestaných krádeží dříví odmítá.

Kritici ale naopak dlouho upozorňují, že kontrolní možnosti podniku se při takzvané těžbě "na pařezu" snižují na minimum.

Pokud by se zatím nepotvrzené zprávy o krádežích skutečně potvrdily - podobně jako například ve zprávě NKÚ z roku 2004 - daly by podle Babuky za pravdu loňským obavám kritiků státního podniku, kteří soutěž označili za miliardový tunel. Podle nich velké těžařské firmy nasadily vloni do soutěže tak nízké ceny, že je teď kompenzují krádežemi dřeva.

Také v letošním tendru je přitom jediným kritériem výběru vítězů tendrů nejnižší nabídková cena - dohromady za těžbu dřeva při pni a lesnické práce na dané jednotce. Tentokrát ale na dobu pěti let.

"To už hraničí s rozkrádáním státního majetku v obrovských rozměrech. Pokud se toto potvrdí, je to silný argument pro změnu řízení zakázek," tvrdí Babuka.  Podle něj by proto stálo za úvahu privatizovat nikoliv Lesy ČR, ale státní výkon správy lesa. "Všude ve světě to na privátní bázi umí," míní Babuka.

 

Právě se děje

Další zprávy