Léky proti parazitům v krkovici. Další dárek z Belgie

ČTK ČTK
10. 7. 2013 17:07
Státní veterinární správa objevila ve vepřových krkovicích lék proti parazitům Levamisol
Foto: Reuters

Praha - Na český trh se dostala zásilka vepřového masa z Belgie s nadlimitním obsahem léku Levamisolu, který se používá proti zvířecím parazitům. Informovala o tom Státní veterinární správa (SVS).

Zhruba 1,5 tuny chlazené krkovice s kostí bylo již distribuováno odběratelům. Veterináři se snaží zásilku dohledat.

Lidské zdraví podle mluvčího SVS Josefa Dubna maso přímo neohrožuje. Nadlimitní množství léku v něm ale být obsaženo nesmí.

Veterinární inspektoři na základě informace z evropského systému rychlého varování o nadlimitním obsahu antiparazitika provedli šetření ve skladu společnosti Animalco. Maso s datem spotřeby do 1. července 2013 již ale bylo dodáno odběratelům.

"Maso je již po datu spotřeby, ale jelikož mohlo být u dotyčných odběratelů zamraženo, případně použito k výrobě uzenin, prověří tento případ Městská veterinární správa v Praze a krajské veterinární správy pro Středočeský, Jihočeský a Liberecký kraj," uvedl Duben.

Závady u belgického masa objevila Státní veterinární správa také letos v únoru. Šlo o osm tun prošlého zmraženého zvěřinového odřezu. Nadlimitní množství léku sulfadiazin, který se v kombinaci s dalšími léčivy používá taktéž proti parazitům, pak veterináři v masu belgického původu našli v dubnu roku 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy