Legenda Tesla je opět česká, Irům spekulace nevyšla

Jiří Hovorka Jiří Hovorka, Forbes
31. 7. 2012 11:30
Zahraničním investorům nešlo ani tak o samotnou firmu, jako o její pozemky

Praha - Legendární značka Tesla se podle informací časopisu Forbes po pěti letech vrací do českých rukou.

Společnost Tesla Holding, která sídlí v pražském Hloubětíně a je jedinou nástupnickou organizací kontrolující ochrannou známku Tesla, patří od července skupině osmi současných a bývalých zaměstnanců vedených prezidentem firmy Františkem Hálou.

Firmu i značku Češi převzali od irské investiční skupiny Kilcullen, která se v Česku podílela na řadě projektů, jako byl Burzovní palác nebo registr bankovních dlužníků.

Tesly se Irové zbavili kvůli průtahům se změnou územního plánu, o kterou usilovali kvůli zhodnocení pozemků. Tesla má ale kromě pozemků vlastní výrobní program a v porovnání s ostatními bývalými stejnojmennými podniky je stále největší v Česku.

Špatný čas pro investici

Tesla Holding se tak v červenci vrátil původním majitelům. Osm akcionářů získalo firmu po kuponové privatizaci a v prosinci 2007 ji prodali irské společnosti podnikatele a dobrodruha Enda O'Coineena. Za čtyři pětiny společnosti smlouva Čechům zajišťovala 813 milionů korun.

O'Coineen při nákupu sliboval, že do podniku, který kromě jiného vyrábí armádní vysílačky nebo mobilní úpravny vody, bude významně investovat, ale jak informuje Forbes, Tesla Holding se za jeho nadvlády spíše ztenčoval.

Vývoj v posledních týdnech pak zřejmě ukázal, o co irskému investorovi šlo především - o pozemky v pražském Hloubětíně, které patří pod Teslu. V jejich okolí totiž před krizí vyrostla řada bytových projektů, kanceláří i obchodů.

Podobný realitní komplex měl vyrůst i v areálu Tesly, sázka ale skupině Kilcullen nevyšla. Změna územního plánu se ukázala jako zatím neproveditelná a cena pozemků navíc spadla kvůli krizi.

"Byla to prostě neúspěšná akce - stejně jako většina těch, které se uzavíraly v roce 2007," konstatuje Kanaďan George Formandl, jeden ze společníků Kilcullenu, který měl Teslu po celou dobu na starosti.

A na změnu územního plánu a budoucí investice na pozemcích Tesly byla navázána i kupní smlouva. Irská společnost navíc na začátku transakce zaplatila jen zhruba dvě třetiny z domluvené kupní ceny a s doplacením zbytku se čekalo na vývoj v dalších čtyřech letech.

"Na začátku byly stanoveny podmínky týkající se volných pozemků v Hloubětíně. A sice že do čtyř let se podaří prosadit změnu územního plánu, aby je bylo možné rozvíjet, jinak majoritu získají zpět původní vlastníci. Právě to se teď odehrálo," řekl Forbesu František Hála. Muž, který měl ze všech osmi původních akcionářů největší podíl. A po půlroce jednání ho v červenci dostal spolu s ostatními zpět.

Kilcullen může na Tesle ještě vydělat

Společnost Kilcullen přesto není jasným poraženým v celé transakci, byť se to tak na první přečtení může jevit.

"Část peněz, které Kilcullen už dříve zaplatil, totiž pocházelo z bankovního úvěru, který teď splácí Tesla a který je zajištěn jejím areálem. S těmito závazky se tedy Kilcullen již nemusí trápit - vrátil je původním akcionářům i se společností," vysvětluje redaktor Forbesu Jiří Nádoba.

Irská společnost navíc může na pozemcích alespoň něco vydělat i v případě, že by se zhodnotily v příštích letech. Ve společnosti Tesla Holding totiž zůstává minoritním akcionářem se třinácti procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy