Kvůli slabé poptávce po třech letech poprvé klesl dovoz

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 11. 2012 10:40
Celkově skončil zahraniční obchod ke konci třetího čtvrtletí v přebytku, který meziročně vzrostl
Čína hlásí druhý nejlepší výsledek svého zahraničního obchodu. Výrobci jsou stále více konkurenceschopní a vláda pomalu otevírá trh.
Čína hlásí druhý nejlepší výsledek svého zahraničního obchodu. Výrobci jsou stále více konkurenceschopní a vláda pomalu otevírá trh. | Foto: Reuters

Praha - Hodnota zboží, které české firmy vyvezly do ciziny, se v září meziročně zvýšila. Nárůst vyjádřený v běžných cenách činil 0,6 procenta. Méně jsme ve stejném období ze zahraničí naopak vyváželi, a to o 3,3 procenta.

Celkově byl v září vývoz do ciziny větší než dovoz, a to o 31,6 miliardy korun. Přebytek obchodní bilance se oproti září 2011 zvýšil o 9,2 miliardy, vyplývá z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Hodnota zboží a služeb, které tuzemské podniky vyvezly mimo Českou republiku, se zvýšila o 1,4 miliardy korun. Podle analytiků ale není konečný přebytek důvodem k jásání.

Nejhorší výsledek

"V porovnání s výsledky předchozích měsíců to je nejhorší výsledek letošního roku," tvrdí například Michal Kozub z Home Credit. "Data i přes vysoký přebytek obchodu ukazují, že ekonomika ztrácí dech," souhlasí Vladimír Pikora z Next Finance a připomíná, že ještě v červnu export rostl o 5,6 procenta.

Jak také Pikora doplňuje, vývoz se podařilo meziročně zvýšit pouze společnostem, které mají sídlo mimo ČR. Ty, které působí pouze v tuzemsku, jej snížily o 1,9 procenta. "Jinými slovy, na zahraničních trzích se udrželi jen ti, kteří na nich byli uchyceni už v minulosti skrze mateřskou firmu," myslí si ekonom.

Co se týká zboží dovezeného z ciziny, tak jeho cena klesla o 7,7 miliardy korun. Podle ČSÚ dovoz oslabil poprvé od prosince 2009. Za snížením stojí podle Kozuba hlavně slabá domácí poptávka, tu dusí například vyšší daně.

Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků meziročně klesl o 4,1 procenta, přičemž nejvíce se v této kategorii snížil import silničních vozidel a strojů a zařízení k výrobě energie.

Kladné saldo (tedy hodnota, o kterou jsme více vyvezli, než dovezli) nejvíce rostlo u průmyslového spotřebního zboží, polotovarů či dopravních prostředků. Přebytkový byl český obchod se státy Evropské unie, kde saldo přesáhlo 62 miliard korun.

Ze států mimo EU Česko naopak více dováželo, schodek se v září dostal na 31 miliard korun. Meziročně souhrnný deficit ovšem klesal, ke zlepšení došlo například v obchodě s Čínou nebo Koreou.

 

Právě se děje

Další zprávy