Kvalita paliv je nejhorší od června, zjistila ČOI

ČTK ČTK
12. 4. 2013 12:29
Počet nevyhovujících vzorků benzinu a nafty stoupl v březnu oproti únoru na dvojnásobek
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha -  Kvalita pohonných hmot prodávaných na tuzemských čerpacích stanicích se v březnu zhoršila. Počet nevyhovujících vzorků benzinu a nafty, které zachytila Česká obchodní inspekce (ČOI), se zvýšil z únorových 2,4 procenta na 4,5 procenta.

Informovala o tom sama inspekce. Podíl nekvalitních vzorků zjištěných při kontrolách je nejvyšší od loňského června.

Z 223 vzorků paliva kontrolovaných v březnu u čerpacích stanic jich nevyhovělo stanoveným požadavkům deset. "Laboratorní rozbory odebraných vzorků prokázaly odchylky od jakostních norem u tří vzorků automobilových benzinů, pěti vzorků motorové nafty a dvou vzorků směsného paliva, z toho u tří z nich velmi závažné," uvedl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský.

Tři vzorky benzinu nevyhověly ukazateli konce destilace a inspektoři u nich zjistili nižší oktanové číslo. U tří vzorků nafty inspektoři ČOI zjistili odchylku bodu vzplanutí, dva vzorky nafty nevyhověly parametru předestilovaného objemu.

"Mám v plánu setkat se se zástupci profesních sdružení distributorů pohonných hmot a jednat s nimi o nedostatcích ve kvalitě motorových paliv zjišťovaných při našich kontrolách," uvedl Velčovský.

Podívejte se, jak Shell v Hamburku vyvíjí nová paliva:

 

Právě se děje

Další zprávy