Krocan podražil. USA čeká nejdražší Den díkůvzdání

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
24. 11. 2011 11:45
Zdražení potravin, cestování i ubytování prodraží Američanům svátky.
Foto: Aktuálně.cz

New York - Dražší krocan, dýňový koláč, ale i benzín a letenky letos Američanům značně prodraží jejich největší rodinný svátek - Den díkůvzdání. Zvýšily se totiž ceny potravin, pohonných hmot, cestování i ubytování.

Zdražování přitom na vlastní kůži pocítí minimálně 42 milionů Američanů, kteří tento týden cestují ke svým rodinám právě kvůli oslavě tohoto svátku. Podle televizní stanice ABC News, kterou cituje ČTK, tak dokonce půjde zřejmě o nejdražší Den díkůvzdání vůbec.

Dražší slavnostní hostina

Večeře s tradičním krocanem, který je jedním ze symbolů Dne díkůvzdání, se prodraží především rodinám, které slavnostní večeři pořádají.

Krocan je nyní meziročně v průměru dražší o tři dolary (asi 57 korun), tradiční dýňový koláč o 41 centů (asi osm korun) a nádivka o 24 centů (asi 4,60 Kč). Celkem by pak večeře měla stát v průměru o 13 procent více než loni. Na vině jsou hlavně vyšší cen pohonných hmot, uvedla stanice ABC News.

Více o tradici krocana

Hlavním bodem svátku je večeře, jíž vévodí nadívaný krocan. Ten se před večeří peče dlouhé hodiny a na sváteční tabuli ho obvykle doplní bramborová kaše s omáčkou, sladké brambory, brusinková omáčka či sladká kukuřice. Podoba hostiny v jednotlivých rodinách se ale může lišit podobně jako složení nádivky v krocanovi, na němž si mnoho hospodyněk zakládá.

Loni podle odhadů Američané snědli 46 milionů krocanů o celkové váze 334 milionů kilogramů, dále 333 milionů kilogramů brusinek a 862 milionů sladkých brambor.

Dražší i cestování

Většina Američanů bydlí daleko od svých blízkých a alespoň na svátky díkůvzdání se proto s nimi setkávají.

Zdražení cestování je tedy také citelně zasáhne. Ceny pohonných hmot se totiž meziročně zvýšily v průměru o 50 centů (přes devět korun) na galon (zhruba čtyři litry). A také letenky jsou oproti loňskému roku dražší o více než deset procent. Kdo nebude moci bydlet u příbuzných, bude muset hlouběji sáhnout do peněženky i kvůli hotelovému pokoji. Ceny za ubytování v průměru vzrostly o pět procent.

Díkůvzdání je jedním z největších amerických svátků a připadá tradičně na poslední listopadový čtvrtek. Prvně svátek slavili evropští osadníci v Americe roku 1621 jako poděkování za sklizeň a přežití první zimy. Jako národní oslavu jej poprvé vyhlásil první prezident země George Washington v roce 1789. Až prezident Abraham Lincoln jej během občanské války stanovil v roce 1863 národním svátkem. Od té doby se slaví pravidelně.

 

Právě se děje

Další zprávy