Krize snížila počet realitek, klesly jim i tržby

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
29. 3. 2011 11:33
Loni zmizelo z českého trhu přes 170 realitních kanceláří
Trh s nemovitostmi v důsledku krize výrazně zpomalil.
Trh s nemovitostmi v důsledku krize výrazně zpomalil. | Foto: M&M Reality

Praha - Ekonomická krize, která zmrazila obchod s nemovitostmi téměř na bod mrazu, snížila počet realitních kanceláří.

Zatímco v roce 2010 jich v Česku působilo 18 838, rok předtím to bylo 19 010 firem. ČTK také od Českého statistického úřadu zjistila, že ani zbývajícím realitním kancelářím se loni nedařilo zvyšovat tržby.

"Podnikání v činnosti realitní kanceláře láká mnoho lidí, trh je pokryt řadou subjektů, jejichž profesionální zdatnost je však různá. Nepochybně dochází k přirozené selekci a zostření konkurenční situace," uvedl prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Dodal, že doufá, že krize z trhu odstraní nekvalitní a neprofesionální firmy, které kazí pověst celému oboru. Že lidé na tuto pověst hodně dají, dokazuje i fakt, že přibližně polovina prodejů i pronájmů nemovitostí se uskutečňuje bez účasti realitky, jak zjistila ve svém průzkumu společnost MindBridge Consulting.

Menší zájem o obchod s nemovitostmi snížil tržby realitních kanceláří v loňském roce o 11,5 procenta, v posledním čtvrtletí byl propad dokonce 13,9 procenta.

Kromě obecného zpomalení trhu s nemovitostmi musí navíc menší realitní kanceláře čelit expanzi amerických řetězců Re/Max a Century 21. Stále silnější jsou i tuzemské řetězce M&M Reality a Sting.

Dosavadní roztříštěnost českého trhu realitních kanceláří se odráží také na počtu profesních organizací v tomto oboru. Největším sdružením je Asociace realitních kanceláří ČR, která si v těchto dnech připomíná 20 let od svého založení. Sdružuje zhruba 200 převážně středních a menších firem.

V Česku dále působí například Česká komora realitních kanceláří nebo Českomoravská realitní unie.

Prohlédněte si dřevostavby 2010:

 

 

Právě se děje

Další zprávy