Krize omezila přístup mladých k půjčkam. Jsou rizikoví

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 6. 2010 12:58
Počet lidí do 26 let, kteří získali spotřebitelský úvěr za poslední tři roky silně poklesl.
Potřebujete půjčit? Pokud vám teprve nedávno bylo 18, představujete riziko.
Potřebujete půjčit? Pokud vám teprve nedávno bylo 18, představujete riziko. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Možná za to může zodpovědnější přístup k zadlužování, ale nejspíš i přísnější kritéria pro žadatele o půjčku. Výsledkem však je, že lidé do 26 let si v posledních letech půjčují stále méně. Ve svých statistikách to zjistila společnost Home Credit, která spotřebitelské úvěry poskytuje.

"Zatímco v roce 2006 jsme evidovali ve věkové skupině 18 až 26 let 14 procent z celkového počtu hotovostních půjček, v roce 2009 už to bylo jen zhruba 5 procent," uvedl Erich Čomor, generální ředitel Home Creditu.

Zájem o spotřebitelské úvěry v krizi klesl obecně. Zároveň se ale do nižšího počtu půjček pro mladší ročníky nejspíš promítly i zpřísněné podmínky pro jejich poskytování, které úvěrová společnost zavedla po začátku krize v roce 2008.

"Základním předpokladem pro získání úvěru je pravidelný příjem. V současné době hledají mladí lidé bez praxe práci jen těžko, dostupnost půjček je pro ně vesměs horší," dodal ředitel odboru řízení rizik David Praibiš.

Lidé do 26 let však pro poskytovatele půjček patří mezi rizikovější skupiny obecně. Zvlášť ti, kteří jsou plnoletí teprve krátce často nemají zkušenosti s hospodařením s vlastními financemi a neumí domyslet následky závazku, které spotřebitelský úvěr nebo půjčka představuje.

I to může být důvod, proč tak strmě neklesl podíl této věkové skupiny v nákupech na splátky, které obvykle představují o něco nižší finanční zátěž. I tam je ale pokles patrný. U Home Creditu bylo mezi klienty, kteří na splátky na koupili v roce 2006 14 procent, v loňském roce ale tvořili jen deset procent těch, kdo nákup na splátky využili.

 

Právě se děje

Další zprávy