Krize bere železnici zakázky, propouštění nekončí

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 12. 2008 7:33
Z firmy ČD Cargo musí odejít dalších pět set lidí
Foto: ČD Cargo

Brno - Nákladních vlaků naložených zbožím na českých kolejích ubývá, krize bere zakázky.

Státní ČD Cargo, dominantní železniční dopravní společnost, nyní eviduje o pět procent menší objem zakázek než ve stejném období loňského roku. Ve výhledu na rok 2009 předpovídá dokonce 11 procent poklesu oproti roku 2007.

"Již v prvním pololetí tohoto roku došlo u nás ke změně předchozího růstového trendu a přepravený objem zboží spíše stagnoval na stejných číslech jako v roce 2007," uvedla Simona Hradilová, tisková mluvčí ČD Cargo.

Dřevo a nakonec auta

Ve druhém pololetí pak začal zájem obchodníků o dopravu po železnici klesat. Nejprve pocítilo Cargo příznaky krize v poklesu vývozu dřeva. Následoval úbytek zakázek na přepravu železa, oceli, strojírenských výrobků, automobilů a jejich komponent.

"I přes tento i další předpokládaný pokles objemů přeprav, problémy s cenami energií a pohybem kurzu koruny počítáme letos s kladným výsledkem hospodaření ve výši 650 milionů korun," dodala Hradilová.

V ČD Cargo navíc začne druhá vlna propouštění. Společnost prošla v prvním pololetí letošního roku personálním auditem a dosud ji na základě jeho výsledků muselo opustit 200 zaměstnanců z provozu a dalších 120 z administrativy.

Druhá vlna propuštění bude ještě masivnější. Do poloviny příštího roku má ze společnosti odejít dalších 500 lidí, hlavně z řad posunovačů, vlakového doprovodu, vozmistrů a strojvedoucích, ale i z administrativy.

Slovenská firma je na to hůř

"ČD Cargo převzalo od mateřských Českých drah 11 800 zaměstnanců, cílovým stavem je 11 tisíc zaměstnanců. Pro odcházející je připravený vládní sociální program v jehož rámci bylo letos vyplaceno 27 milionů korun," uvedla mluvčí.

V České republice se po dráze přepraví každoročně okolo 90 milionů tun zboží. Dceřiná společnost Českých drah ČD Cargo vznikla k datu 1. prosince 2007.  Na novou akciovou společnost přešel majetek v celkové hodnotě přes 9 miliard korun.

Letos v létě ministři dopravy České republiky a Slovenska naplánovali fúzi ČD Cargo s její slovenskou obdobou Cargo Slovakia. Ta se však bude v příštím roce kvůli krizi nejspíš potýkat až se 40 procentním úbytkem zakázek. Slovenský premiér Robert Fico proto společnosti přislíbil finanční pomoc. Odboráři firmy už také vyhlásili stávkovou pohotovost.

 

Právě se děje

Další zprávy