Krize autoprůmyslu končí, podniky znovu nabírají lidi

Radek Pecák Radek Pecák
4. 6. 2010 13:50
Letošní rok by měl automobilkám přinést výrobní rekord. Dodavatelé museli přijmou nové lidi, aby objednávky zvládli.
V Nošovicích letos vyrobili dvojnásobek aut než v loňském roce.
V Nošovicích letos vyrobili dvojnásobek aut než v loňském roce. | Foto: Radek Pecák

Brno - Krize v tuzemském automobilovém průmyslu je minulostí. Z aktuálních čísel, která prezentovali představitelé jednotlivých významných producentů i výrobců dílů během dnešního zahajovacího dne brněnského veletrhu Autotec Autosalon, vyplynulo, že v současné době už většina firem oproti minulému roku výrazně navýšila objemy výroby.

"Za první čtvrtletí jsme vyrobili 42 000 automobilů typu Hyundai i30 a Hyundai i30 CW. To je pratkicky dvojnásobné množství než ve stejném období loňského roku," informoval mluvčí nošovické továrny Hyundai Petr Vaněk.

O výhledu na celý letošní rok odmítl spekulovat. Předpokládá se však, že v Nošovicích letos vyrobí minimálně o několik desítek tisíc aut více než vloni. "Plné kapacity 200 000 aut však ještě letos nedosáhneme," dodal Vaněk.

To, že oživení v automobilovém průmyslu nastává v celé Evropě, dokládá i šéf Brano Group Pavel Juříček. Tato firma totiž dodává zámky různým světovým automobilkám. "Už jsme kvůli nutnosti uspokojovat objednávky museli během letošních prvních pěti měsíců přijmout tři stovky lidí," informoval dnes.

Krize ani letos nedolehne na kolínskou TPCA - pravděpodobně jedinou evropskou automobilku, která vyráběla prakticky na plnou kapacitu i vloni - a Škodovka docílí pravděpodobně nového prodejního rekordu. To samozřejmě díky stále rostoucímu trhu v Číně, ale také proto, že jí na domácím trhu rostou prodeje v porovnání s loňskem zhruba o třetinu.

Dna už pravděpodobně dosáhl i trh s lehkými užitkovými vozy, nákladními automobily a autobusy. "Letos v květnu se poprvé zvýšily prodeje lehkých užitkových vozů po patnáctiměsíčním trvalém  poklesu, u náklaďáků trval propad dokonce 21 měsíců, " uvedl tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Díky konci krize se dá podle Martina Jahna, prezidenta Sdružení automobilového průmyslu ČR předpokládat, že letos skutečně již padne hranice milionu motorových vozidel na našem území. Vloni se jich celkem vyrobilo přes 980 000 kusů.

I přes krizi vloni firmy Sdružení automobilového průmyslu vykázaly exportní bilanci 475 miliard Kč, což je přes 22 procent z celkového exportu ČR.

Vloni počet lidí pracujících v automobilovém průmyslu poklesl o přibližně o deset a půl procenta, což je však méně než je celkový pokles produkce odvětví (o15 procent) a pokles exportu (o 11,5 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy