Křetínského EPH chce na Slovensku prodávat i elektřinu

ČTK ČTK
21. 11. 2012 10:49
EPH projevil podle listu Sme zájem o koupi podílu v jednom z distributorů elektřiny
Křetínský je předsedou představenstva EPH a zároveň jeho spolumajitelem s necelým pětinovým podílem
Křetínský je předsedou představenstva EPH a zároveň jeho spolumajitelem s necelým pětinovým podílem | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Energetický a průmyslový holding (EPH), který jedná o vstupu do slovenských plynáren SPP, projevil podle listu Sme zájem také o koupi podílu v jednom z největších distributorů elektřiny na Slovensku, společnosti Stredoslovenská energetika (SSE). EPH tyto informace nekomentoval.

Prodej akcií SSE zvažuje podle deníku francouzská společnost Electricité de France (EdF), která 49 procent akcií a manažerskou kontrolu nad druhým největším prodejcem elektřiny v zemi pod Tatrami koupila od slovenské vlády v roce 2002 za 158 milionů eur. "Zatím nepadlo žádné rozhodnutí," reagovala EdF k možnému prodeji svého podílu v SSE.

SSE má téměř 700 tisíc zákazníků, firma působí hlavně na středním Slovensku. Loni ji klesl čistý zisk meziročně o desetinu na 65,7 milionu eur. Společnost, která zaměstnává kolem 1100 pracovníků, to odůvodnila poklesem marže při prodeji elektřiny kvůli zvýšení konkurence na trhu.

EPH vlastní finanční skupiny PPF (podíl ve výši 44,44 %), J&T (37,04 %) a podnikatel Daniel Křetínský (18,52 %). Holding působí v odvětví těžby uhlí či výroby elektřiny a tepla. Na Slovensku by měl získat menšinový podíl a manažerskou kontrolu v SPP.

Z dominantního prodejce zemního plynu na Slovensku a přepravce komodity z Ruska do západní Evropy hodlají „vycouvat" německý E.ON Ruhrgas a francouzská GDF Suez. Transakce podléhá souhlasu slovenské vlády, která v SPP drží 51 procent akcií. Premiér Robert Fico minulý měsíc ohlásil, že kabinet bude o souhlasu se vstupem EPH do SPP rozhodovat v listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy