Kraj bojuje proti větrníkům 3D mapou za miliony

Lenka Smyčková a Tomáš Fránek
4. 4. 2008 20:15
Každý si může zkontrolovat, zda větrník uvidí
Větrný park
Větrný park | Foto: ČEZ

Brno - Plánované větrné elektrárny by hyzdily ráz krajiny Jihomoravského kraje, jsou přesvědčeni jihomoravští radní. Do boje proti větrníkům nasadili v Česku nevídanou zbraň - novou trojrozměrnou vizualizaci krajiny se zasazenými zamýšlenými vrtulemi.

"Vizualizace umožní všem, kdo o umístění stavby rozhodují, aby viděli skutečný dopad na krajinu," uvedl jihomoravský hejtman Stanislav Juránek.

Trojrozměrný interaktivní model, jenž kraj vyjde na miliony korun, je první svého druhu v České republice.

Podívejte se, kde budou větrníky:
3D vizualizaci na stránkách firmy Geodis najdete ZDE
Přístupná je i na stránkách Jihomoravského kraje ZDE

Mohou do něj nahlížet nejen úředníci, ale také každý člověk, kterého zajímá, jak větrník uvidí třeba od svého domu. Aplikace vytvořená firmou Geodis je veřejně přístupná na internetu.

Půjdou prý vidět i ze Špilberku

V mapě Jihomoravského kraje je zatím nejpečlivěji zaznamenaná oblast obcí Stavěšice, Nenkovice, Násedlovice, Klobouky u Brna a Bošovice na jihovýchod od Brna.

Foto: Aktuálně.cz

Právě zde totiž investor zamýšlí postavit 22 větrníků. V budoucnu chtějí Jihomoravané do mapy doplnit podrobnosti z celého kraje. Ve většině případů v této lokalitě už kraj vydal zamítavé stanovisko k jejich výstavbě.

Už teď lze prý z mapy vyčíst to, že na mnoha místech půjde z jediného bodu vidět všech 22 vrtulí, některé prý budou viditelné i ze Špilberku nebo Petrova.

"Doteď byla otázka vlivu na krajinný ráz jen subjektivním hodnocením, na vizualizaci každý přesně uvidí, jak ve skutečnosti bude větrná elektrárna v krajině vypadat," řekl Juránek.

Vizualizace také údajně značně zjednoduší dokazování vlivu na krajinu při vytváření EIA dokumentace. Jsou v ní zakreslena i chráněná území, ptačí oblasti a oblasti Natura 2000.

"Už předloni rada kraje vydala usnesení, že nepodporuje výstavbu větrných elektráren. Síla větru v našem kraji není taková, aby to přineslo energetický efekt," zdůraznila náměstkyně hejtmana Anna Procházková.

Připomněla také rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který právě v případě stavby větrných elektráren uvedl, že ochrana krajinného rázu je přednější než ekonomický přínos.

Místo větru chtějí slunce

V Jihomoravském kraji je podle mínění radních jen pět míst, kde jsou větrné podmínky takové, aby měly větrníky ekonomický význam čtyři na hranici s Vysočinou a jedna na hranicích se Slovenskem a Zlínským krajem.

V ostatních větrné elektrárny kraj podporovat nebude.

"Nejsme proti alternativním zdrojům energie, ale nechceme ty, které pro nás nejsou vhodné," uvedl Juránek. Investoři, za nimiž ve velké většině případů stojí rakouský a německý kapitál, jsou zatím v hodnocení iniciativy kraje opatrní.

"Rozhodující je souhlas stavebních úřadů, kraj nemůže větrníky zakázat. Otázkou je, zda si obce budou chtít narušit vztahy s krajem," uvedl zástupce jednoho z nich.

Jižní Morava je podle Juránka naopak jedním z nejvhodnějších území pro získávání energie ze slunce.

 

Právě se děje

Další zprávy