Koruna je k euru nejsilnější v historii

ČTK, mao
11. 5. 2006 16:00
Praha - Česká měna vůči euru posílila a posunula historické maximum na 28,19 Kč/EUR.

Důvodem jsou silné nákupní objednávky na českou korunu a růst všech středoevropských měn.

Za posilováním nestojí žádné nové zásadní informace, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna oslabila na 22,19 Kč/USD.

Podle analytika Petra Bártka z firmy Cyrrus podporují korunu včera zveřejněná data o zahraničním obchodu. "Ta ukázala rostoucí dynamiku vývozu, která díky rostoucímu exportu dopravních strojů dosahuje téměř 20 procent," dodal Bártek.

"Především vůči "exportnímu" euru tak koruna může v průběhu roku dál posilovat. V červnu by ale měly krátkodobě proti posilování koruny zapůsobit výplaty rekordních dividend do zahraničí," podotkl Bártek.

"Za posílením koruny vůči euru stála snaha investorů rozhýbat kurz koruny. "Během dne očekávám, že se koruna vrátí na své původní hodnoty," dodal Vlk.

Jako hlavní důvod uvedl posilující dolar, který může oslabit nákupní podporu měn ve střední Evropě, a tím přinést jejich oslabení.

Silná koruna zlevňuje dovážené zboží a tlumí například i vysoké ceny ropy. Čechům rovněž snižuje náklady na zahraniční dovolené. Zároveň však snižuje zisky exportérům, kteří za své vyvezené zboží dostávají méně peněz.

Dolar zastavil svůj propad po včerejším jednání americké centrální banky, která zvýšila úrokové sazby na pět procent. "Výraznější korekci po předchozím dlouhém pádu brání pochybnosti o dalším postupu Fedu - včerejší komentář ponechal vývoj sazeb na budoucích datech," dodal Vlk s tím, že i přesto má americká měna nyní šanci dále růst.

Pro trh dnes budou významná předběžná data o HDP eurozóny za první čtvrtletí a maloobchodní tržby v USA. Pro další vývoj dolaru by měla být rovněž důležitá data o obchodní bilanci USA, která budou zveřejněna v pátek.

 

Právě se děje

Další zprávy