Koruna dál slábne, je nejníž od loňského června

ČTK ČTK
25. 11. 2011 12:55
Česká ěna zatím nemá sílu na růst, oslabila k euru i k dolaru
Kurz koruny slábne k euru i k dolaru.
Kurz koruny slábne k euru i k dolaru. | Foto: Thinkstock

Praha - Koruna v pátek pokračuje ve strmém pádu, krátce po poledni se její kurz dostal na úroveň 26 korun za euro.

K dolaru proti dopoledni přišla o dalších 12 haléřů na 19,60 koruny za dolar, proti čtvrtku je slabší o bezmála 30 haléřů, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Trh postrádá domácí stimuly a reaguje výlučně na zhoršující se náladu ve světě, kde panuje nervozita ze šíření dluhové krize v eurozóně, shodují se analytici. Na devizové trhy v regionu mělo dopad také oznámené snížení maďarského ratingu do spekulativního pásma agenturou Moody's.

Koruna se tak dostala na nejslabší úroveň od června 2010 a zatím nenachází síly ke korekci. Nepomohlo jí ani vyjádření guvernéra ČNB Miroslava Singera, že by dopady současné dluhové krize eurozóny na českou ekonomiku neměly být horší než dopady světové finanční krize v roce 2008.

Hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora očekává, že už v zimě se koruna dostane nad hladinu 26,50 koruny za euro. "Až v létě se bude situace uklidňovat a kurz se bude pomalu vracet," uvedl.

Dolar k euru dnes ráno posílil na sedmitýdenní maximum. "Investoři zlomili nad eurem hůl. Nikdo nevidí brzké řešení evropských dluhů. V pozadí však nestojí nové zprávy - pouze pesimismus," konstatoval Pikora.


 

Právě se děje

Další zprávy