Konečně příznivá zpráva o ekonomice. Důvěra se zvýšila

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
24. 5. 2013 10:06
V květnu se zvýšila důvěra ve zlepšení vývoje jak v průmyslu, tak i v obchodě
Foto: Radek Pecák

Praha  - Celková důvěra v domácí ekonomiku po dubnovém poklesu v květnu vzrostla, zhoršení situace ale nadále předpokládá více podnikatelů a spotřebitelů než zlepšení. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 1,7 bodu na minus 3,6 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Indikátor důvěry podnikatelů se v květnu meziměsíčně zvýšil také. V průmyslu a v obchodě se důvěra zvýšila, ve stavebnictví se zvýšila mírně. Ve vybraných odvětvích služeb se nezměnila. Důvěra spotřebitelů meziměsíčně vzrostla.

Ve srovnání s hodnotami v květnu 2012 jsou ale souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry podnikatelů stále nižší. Naopak indikátor důvěry spotřebitelů je vyšší.

Ekonomičtí odborníci výsledek velmi přivítali. "Po sérii velmi špatných výsledků konečně přišla hodnota, která je potěšující - a to na všech frontách." komentuje například analytik Home Credit Michal Kozub.

"Z hlediska výsledků měl největší vliv na pozitivní hodnotu průmysl. Prozatím z něj přicházely samé negativní zprávy, které byly taženy špatnou zahraniční poptávkou. V květnu se situace mírně zlepšila a nálada v průmyslu vzrostla. Průmysl sice ukázal aktuálně lepší výsledek, ale v porovnání s únorem nebo březnem nejde o velkou změnu. Český průmysl nemůže zatím dosáhnout lepších výsledků, protože doplácí na evropskou krizi a to, jak se ostatním zemím nedaří," uvádí Kozub.

Lidé mají konečně chuť utrácet

Důležitý je podle něho výsledek spotřebitelů. Jejich důvěra v ekonomiku vzrostla o 4 body na -19,8. To je celkově důležité zlepšení a letos zatím jejich nejlepší výsledek, který může přinést pozitivní efekt do budoucna. "Spotřebitelé potřebují zlepšit vnímání ekonomiky a přestat ekonomiku tlumit svým pesimizmem," uzavírá analytik. 

Česká ekonomika může také těžit ze zlepšující se situace v Německu.

Tmější spotřebitelská nálada totiž roste již šestý měsíc za sebou a aktuálně je nejvýše od září 2007. Díky růstu reálných mezd mají Němci sklon více utrácet, což dále posiluje naději na oživení největší evropské ekonomiky a zlepšuje i výhled pro celou eurozónu. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, vzrostl na 6,5 bodu z květnových 6,2 bodu. Pokud je ukazatel nad nulou, znamená to, že soukromá spotřeba meziročně poroste.

Německo se v prvním čtvrtletí těsně vyhnulo recesi a jeho ekonomika mírně vzrostla, téměř výhradně díky výdajům spotřebitelů.

"Vysoká úroveň zaměstnanosti, příznivé dohody o růstu mezd a klesající inflace podporují pozitivní náladu," uvádí se v prohlášení GfK.

Německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vykázala proti předešlým třem měsícům růst o 0,1 procenta. Těsně se tak vyhnula recesi, neboť v posledním čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt o 0,7 procenta klesl.

Podívejte se, jak se nyní vyrábí v Tatře Kopřivnici a jak Škoda uvedla do provozu obří lis:

 

Právě se děje

Další zprávy