Končí válka o ropné doly z Hodonína, odcházejí Němci

Tomáš Fránek
26. 4. 2010 17:50
Jednu z největší těžařských skupin v Česku celou ovládne rodina Komárkových
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Dlouholetý boj o vliv v Moravských naftových dolech, jedné z největších tuzemských těžařských firem, je podle všeho u konce.

Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka už totiž požádala český antimonopolní úřad o souhlas s tím, aby mohla získat jak podíl ve společnosti Europgas, tak Moravské naftové doly. V těžařské firmě, která předloni vydělala skoro 1,5 miliardy korun, tak už nebudou akcionáři z Německa a Slovenska.

Pokud bude úřad souhlasit, bude společnost KKCG jediným, stoprocentním vlastníkem dolů. Úřad musí rozhodnout do 30 dnů od zahájení řízení, je velmi nepravděpodobné, že by s transakcí nesouhlasil.

Soudy se zapotily

Kromě vyjasnění vlastnické struktury konec sporu mezi rodinou Komárkovou a zahraničními investory znamená také konec soudních žalob, které provázejí boj v dolech už od roku 2005.

U soudů leží více než sto žalob. Případ řešila i arbitráž ve Vídni, zahraniční akcionáři, Ruhrgas a Slovenský plynárenský průmysl loni hrozili žalobami proti českému státu kvůli nedostatečné ochraně investic.

Investoři Komárkovy obviňovali z toho, že se snažili převést majetek dolů na různé dceřiné společnosti a vyloučit tak jejich kontrolu. Komárkovi zase tvrdili, že se je Němci i Slováci snaží poškodit.

Stoprocentní ovládnutí Moravských naftových dolů rodinou Komárků provází složitá transakce, při které si firmy vyměňují podíly ve firmách.

Slovenský antimonopolní úřad už podle agentury Sita souhlasil s tím, aby Slovenský plynárenský průmysl získal od Komárků akcie firmy SPP Bohemia výměnou za akcie Moravských naftových dolů. SPP Bohemia provozuje jeden z největších zásobníků plynu v Česku, v Dolních Bojanovicích.

Miliardová firma

"Hlavním důvodem pro tento krok je efektivnější fungování plynárenské distribuční sítě na Slovensku, který zabezpečí plynulé dodávky této suroviny do země. Kapacita zásobníků představuje 576 milionů metrů kubických plynu," uvedl ve svém rozhodnutí slovenský úřad.

Ten ve svém verdiktu také uvedl, že převod akcií SPP Bohemia je jenom jedním z kroků v transakcích kolem Moravských naftových dolů. "Všechny transakce jsou vzájemně podmíněné a budou realizované jako celek v jednom okamžiku," uvedli slovenští úředníci.

Moravské naftové doly těží ropu a plyn na 21 ložiscích, kromě jižní Moravy je společnost aktivní v pěti dalších státech. Předloni vydělala téměř 1,5 miliardy korun, aktuální čísla nejsou k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy