Končí Středisko cenných papírů z kuponové privatizace

Petr Kučera Petr Kučera
22. 12. 2011 16:15
Právním nástupcem se stane ministerstvo financí, evidenci převzal centrální depozitář

Praha - Středisko cenných papírů zanikne k 31. prosinci letošního roku. Jeho právním nástupcem se stane ministerstvo financí.

Tato příspěvková organizace ministerstva převedla už k 2. červenci 2010 veškerou svou činnost týkající se vedení evidencí zaknihovaných cenných papírů na Centrální depozitář cenných papírů.

Středisko cenných papírů vzniklo pro potřeby kuponové privatizace a dávno podle odborníků nesplňovalo nároky současného kapitálového trhu. Na jeho nedostatky odborníci upozorňovali již v 90. letech minulého století.

Majitelé účtů cenných papírů dříve vedených Střediskem cenných papírů dostanou případné odpovědi od účastníků centrálního depozitáře z řad podnikajících právnických osob, případně od Asociace pro kapitálový trh České republiky.

Účastníky depozitáře jsou vedle Burzy cenných papírů Praha či RM-Systému například i banky nebo obchodníci s cennými papíry.

"Dlužníci Střediska cenných papírů se vyzývají, aby své závazky plnili od 1. ledna 2012 na příjmový účet Ministerstva financí ČR č. 19-3328001/0710, vedený u České národní banky," uvádí ministerstvo na svém webu.

Dvacet let po privatizaci. Podívejte se, jak dopadly pražské hospody:

 

Právě se děje

Další zprávy