Komando ČEZ míří k soudu, státní zástupce podal žalobu

Karel Toman
24. 9. 2010 12:50
Kauzu skupiny NTZ odstartovala sebevražda klienta, žalobce teď tým viní z útisku
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006 | Foto: Aktuálně.cz

Olomouc - Státní zástupce podal obžalobu na 13 členů někdejší skupiny Netechnických ztrát společnosti ČEZ známé jako "komando" NTZ.

"Ve vámi zmiňované věci byla podána obžaloba v odpoledních hodinách dne 23.9.2010," potvrdil dnes deníku Aktuálně.cz olomoucký okresní státní zástupce Jiří Jančík, který má věc na stole. "Po podání obžaloby může soud mimo jiné rozhodnout i o vrácení věci státnímu zástupci k došetření," dodal.

Kauza "komanda" energetiků, kteří občas nosili zbraně, vstupovali na soukromé pozemky bez souhlasu majitele, měli uniformy k nerozeznání od policejní zásahové jednotky a lidem podezřelým z krádeže elektřiny hrozili trestním stíháním, tak míří před soud.

Obžaloba viní členy NTZ z útisku

Jeho členové jsou podezřelí z trestného činu útisku. Pokud soud obžalobu přijme a budou shledáni vinnými, hrozí jim půl roku za mřížemi.

ČEZ už praxi odhalování nelegálních odběrů elektřiny změnil. Za svými lidmi si však nadále stojí. Podle jeho právníků neporušili žádné vnitřní předpisy a už vůbec ne zákon.

"Podezřelým z neoprávněných odběrů elektřiny vždy vysvětlovali možnosti postupu v souladu s pravomocemi danými zákonem a platnými vyhláškami," tvrdí mluvčí společnosti Martin Pavlíček.

Původně bylo obviněných 32 členů "komanda NTZ", stíhání devatenácti z nich bylo ale pravomocně zastaveno. Několik dalších členů NTZ se proti svému stíhání zatím neúspěšně brání u Ústavního soudu.

Všichni obviinění dosud pro ČEZ pracují.

Soudit se má v Olomouci

Obžaloba byla podána k Okrensímu soudu v Olomouci. Předseda senátu okresního soudu, kterému věc byla přidělena, je povinen ve věci učinit rozhodnutí do tří týdnů od podání obžaloby.

Tuto lhůtu může podle Jančíka prodloužit předseda soudu, spisový mateirál je totiž rozsáhlý a třítýdenní lhůta pro jeho nastudování nemusí stačit.


 

Právě se děje

Další zprávy