Kolik stojí Apetito? 270 milionů korun za dva roky

Tomáš Fránek
24. 7. 2011 15:00
Nejvyšší soud znovu otevřel část sporu o nejznámější český sýr

Brno - Tavený sýr z dob komunistického Československa Apetito stále vyvolává ostré soudní spory.

A to přesto, že po dlouhých šesti letech soudních tahanic už sýr s názvem Apetito vyrábí v Česku jenom jedna firma - TPK Hodonín. Firmě patřící francouzskému koncernu Bongrain ale to, že konkurenční firma Bel Sýry už několik let svoje Apetitto nevyrábí nestačí, chce vysoudit i stamilionové odškodnění.

O dokumenty, které mají dokázat, jakou škodu vlastně výroba konkurenčního sýra způsobila, se obě firmy soudí a spor doputoval až k Nejvyššímu soudu.

Podle soudního spisu společnost TPK vyčíslila škodu, kterou jí výroba konkurenčního Apettita ve společnosti Bel způsobila, na 270 milionů korun za dva roky. A jako důkaz soudu chtěla přeložit účetní dokumenty svojí konkurence, ze kterých by vyplývalo kolik sýrů vlastně na trh společnost Bel dodala.

U Vrchního soudu v Olomouci loni neuspěla. Olomoučtí soudci totiž rozhodli, že na dokumenty nemá nárok, v minulosti totiž zákon vydání takových důkazů v boji o značku neumožňoval.

Společnost TPK se proto obrátila na Nejvyšší soud. Firma se totiž cítila poškozena, verdikt byl vydán bez jednání, společnost nemohla předložit všechny dokumenty, které byly v její prospěch. Podle zástupců společnosti TPK má každá firma bránit se proti zneužívání výrobků konkurencí. "Za takové doklady je možné považovat výrobky a služby," uvedli zástupci firmy TPK.

Nejvyšší soud sice potvrdil, že firma nemůže dokumenty vymáhat zpětně za dobu, kdy neexistoval zákon umožňující takový postup, ale měla nárok na to bránit se u soudu a předložit dokumenty ve svůj prospěch. Proto Nejvyšší soud nařídil nové projednání celého případu.

Spor trvá přes deset let

Spor o Apetito je nejdelším tuzemským sporem o konkrétní výrobek.

Do hodonínského závodu někdejšího podniku Lacrum, který nyní vlastní firma TPK, byla výroba sýru Apetito rozšířena dva roky po svém zavedení v roce 1974. Právě TPK v roce 1993 podala přihlášku ochranné známky Apetito a závod v Hodoníně pár měsíců poté zprivatizovala.

V Želetavě a Hodoníně pokračovala souběžná výroba sýru Apetito i po roce 1994, kdy byly oba závody privatizovány dvěma různými subjekty. Hodonínský závod odkoupila TPK, závod v Želetavě získala společnost Ramax, jejímž nástupcem se stala Želetavská sýrárna, jíž před 10 lety koupila francouzská Fromageries Bel.

Po zahájení soudních sporů o značku Apetito respektivě Apetitto, jíž začali používat v Želetavě, soud po pětiletém rokování zakázal v roce 2005 želetavské sýrárně používat i název Apetitto. Ta přešla na značku Smetanito s dovětkem, že se jedná o nástupce Apetitta.

 

Právě se děje

Další zprávy