Kofola má značku Vinea, konkurence se ještě nevzdala

Tomáš Fránek
20. 2. 2008 14:50
Vinea byla prvním hroznovým nealko nápojem v ČSSR
Foto: Kofola

Rajecká Lesná - Společnost Kofola dál posiluje svoje postavení na trhu. Dnes oznámila, že koupila ochrannou známku Vinea patřící známému hroznovému nealkoholickému nápoji.

Krnovská Kofola známku získala od slovenské společnosti Vitis Pezinok patřící slovenskému miliardáři Zoroslavu Kollárovi.

Žádaná značka

Vinea přitom patří podle průzkumu mezi 250 tuzemskými manažery společně se značkami Tatra, Jawa, Botas nebo Pedro mezi ty značky, které chtějí vidět na trhu. Označována dokonce bývá za jednu z nejznámějších značek na Slovensku.

"Na základě našich poznatků o trhu nealko nápojů vidíme ve značce Vinea značný potenciál, a proto jsme se rozhodli projevit o ni zájem," uvedl Marián Šefčovič, generální ředitel slovenské Kofoly.

Podle agentury TASR plánuje Kofola s Vineou výraznou expanzi do středoevropských zemí.

"Po 32 letech existence byla v roce 2006 ochranná známka Vinea představena masivní mediální kampaní. Dnes se dá říci, že produkt Vinea má na trhu hroznových nealkoholických nápojů dominantní postavení," řekl Dušan Hecht, generální ředitel společnosti Vitis Pezinok.

Jednotlivé produkty značky Vinea se budou během přechodného období vyrábět v závodě společnosti Vitis Pezinok. Postupně se bude jejich výroba přesouvat do závodu Kofoly v Rajecké Lesné, kde se bude vyrábět společně s dosavadními produkty.

Vymysleli ji vinaři

Vinársky závod v Pezinku začal v roce 1974 vyrábět nápoj, který se dodnes prodává pod názvem Vinea. Originální nápoj na bázi hroznového moštu namíchal tým výzkumníků v Komplexním výzkumném ústavu vinařském a vinohradnickém.

O značku Vinea se slovenské firmy vyrábějící nealko nápoje soudily. Loni slovenský Nejvyšší soud rozhodl, že Vinea se může vyrábět jenom v Pezinku. Firma Víno Nitra s tím ale nesouhlasí, stále požaduje, aby soud rozhodl, že značka Vinea zanikla v roce 1991.

Kofola už ve svém portfoliu jeden hroznový nápoj má - Top Topic.

 

Právě se děje

Další zprávy