Kocovina v práci? Nejste sami, má ji každý desátý

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 5. 2010 15:30
Pětina lidí k kocovinou není schopná splnit své povinnosti

Londýn - Pokud se vám někdy stane, že přijdete do práce s kocovinou, věřte, že zdaleka nejste sami. Pracujete-li s více než deseti lidmi, je velice pravděpodobné, že některého z vašich kolegů sužuje stejný problém.

Pravidlo jedno z deseti "kocovinových" pracovníků sice stanovila organizace pro potírání alkoholismu DrinkAware ve Velké Británii, ale jelikož se u nás pije více než na ostrovech, není důvod nevěřit, že by pro Čechy neplatilo.

Podle zprávy zmíněné organizace přijde každý den do práce s kocovinou 520 tisíc Britů. Studie další organizace Alkohol Charity, která sledovala pracovní návyky tisíce lidí, potvrdila, že téměř jeden člověk z deseti přijde do práce s následky přílišné konzumace alkoholu.

Pětina dotazovaných lidí navíc potvrdila, že pokud přijdou do práce s kocovinou, nejsou schopni splnit stanovené úkoly a dělají chyby. Sedm procent pak uvedlo, že občas musejí kvůli obtížím odejít domů dřív.

Pijáci navíc chodí do zaměstnání "po těžké noci" většinou hned dvakrát týdně.  Když se tyto počty zprůměrují, vychází na každého zaměstnance tři kocovinové dny v měsíci. Při podobných příležitostech, jako je například nadcházející mistrovství světa ve fotbale, však jdou statistiky stranou a počet lidí, které trýzní následky nadměrného pití, se násobí.

"Mezinárodní sportovní události, jako je mistrovství světa, jsou vítanou příležitostí k posezení s přáteli, ale bohužel také vedou k růstu případů, kdy lidé chodí do zaměstnání s kocovinou," konstatuje doktor Chris Sorek z organizace DrinkAware

Zmíněnou studii zveřejněnou v britském Guardianu by neměli brát na lehkou váhu ani Češi, z posledních statistik totiž vyplývá, že alkoholu nedokáží odolat dva miliony z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy