KKCG prodlouží financování padlých plzeňských hutí

ČTK ČTK
30. 1. 2013 14:14
Skupina KKCG je připravena poskytnout v různých formách až 430 milionů korun
Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - Investiční skupina miliardáře Karla Komárka KKCG prodlouží financování provozu plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel do konce června. KKCG ve středu uzavřela s podnikem už druhou úvěrovou smlouvu. První z loňského října na čtvrt miliardy korun vyprší ve čtvrtek.

Skupina KKCG je připravena poskytnout v různých formách až 430 milionů korun, řekl ČTK její mluvčí Dan Plovajko.

Plzeňský podnik se 770 zaměstnanci je od září v úpadku kvůli vysokým dluhům. Věřitelé a soud počátkem ledna schválili řešení úpadku reorganizací, což umožnilo zachování výroby firmy bez omezení. Do konce dubna zpracuje Pilsen Steel reorganizační plán, jehož hlavním obsahem bude vyrovnání se s věřiteli. Uznané dluhy firmy dosahují 6,4 miliardy korun, z toho polovinu požaduje moskevská Vněšekonombanka.

"Naším cílem je poskytnout dostatek kapitálu nejen pro zachování, ale i rozšíření výroby. I přes postupný nárůst výroby podnik finanční prostředky s ohledem na dlouhodobý výrobní cyklus potřebuje," uvedl. Pokračování financování skupinou KKCG už schválil věřitelský výbor i insolvenční správce společnosti Pilsen Steel.

Vícesměnný provoz

Česká investiční skupina KKCG zatím nekomentuje, zda by stála o kapitálový vstup do plzeňského podniku. "Chceme se aktivně podílet na řešení insolvence. Poskytnuté finance budou Pilsen Steel stačit do doby, než dojde k vyřešení insolvence," uvedl Plovajko.

Pilsen Steel nyní dává práci 70 procentům ze současných 770 zaměstnanců. "Postupně, jak přibývají zakázky, přibývají i lidé ve výrobě," řekl ČTK personální šéf Pavel Ratislav. Plné zajištění produkce bude podle podniku i insolvenčního správce trvat ještě několik měsíců.

V provozu je obrobna, slévárna a kovárny. Ocelárna, jejíž pece se po téměř půlroční odstávce znovu rozjely v polovině listopadu, pracuje podle Ratislava kampaňovitě podle zakázek; podobně i výroba litiny. Firma v některých dnech funguje i ve více směnách.

"Díky reorganizaci očekáváme vyšší uspokojení pohledávek věřitelů," řekl pověřený generální ředitel Pilsen Steelu Tomáš Egermajer. Podle něj už firma pracuje na plánu reorganizace, který bude zahrnovat formu dalšího fungování i uspokojení starých pohledávek.

Pilsen Steel ještě opustí 20 lidí, kteří už dostali výpovědi. Razantní snížení plánovaného stabilního počtu 750 zaměstnanců už podnik neplánuje, i když nyní ve spolupráci s odběrateli aktualizuje letošní byznys plán a z něj vyplyne potřebný počet pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy