Kellner opět investuje, tentokrát do zdravotnictví

hp
10. 11. 2009 20:10
PPF koupila firmu vlastnící nemocnice, polikliniky a lékárny
Nejbohatší Čech Petr Kellner investuje i do zdravotnictví.
Nejbohatší Čech Petr Kellner investuje i do zdravotnictví. | Foto: PPF

Praha - Dceřiná společnost PPF Healthcare Kellnerovy skupiny PPF koupí společnost Euroclinicum, která vlastní dvě nemocnice a několik poliklinik.

"PPF dlouhodobě monitoruje investiční příležitosti ve zdravotnictví, v ČR i v zahraničí. Akvizice společnosti Euroclinicum je vstupem do tohoto nového oboru podnikání skupiny," uvedl pro ČTK mluvčí finanční skupiny PPF Alexej Bechtin s tím, že dohoda zahrnuje i centrální manažerské a servisní struktury firmy Euroclinicum.

Uzavřenou kupní smlouvu musí ještě schválit antimonopolní úřad. Za kolik PPF Healthcare firmu koupila, však odmítají obě strany zveřejnit.

Do vlastnictví společnosti Euroclinic patří vysočanská nemocnice v hlavním městě a nemocnice ve Zlíně a dále polikliniky v pěti českých městech -Pardubicích, Přelouči, Slaném, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Mateřskou firmou společnosti byla dosud lucemburská Alpha Union Invest, která provozuje na českém území síť lékáren.

Nedávno se společnost PPF rozhodla investovat také do krachujícího řeckého mobilního operátora Wind Hellas. Za nákup akcií její mateřské společnosti Hellas II nabídla 5,3 miliardy korun. Kellnerova skupina prý chce ve spojení s italskou pojišťovací firmou Assicurazioni Generali v investicích do mobilních služeb a internetu nadále pokračovat.

Společnost PPF, která patří mezi největší finanční a investiční skupiny ve střední a východní Evropě, se zabývá především bankovnictvím a pojišťovnictvím. Během letošního prvního půlroku však zaznamenala výrazný pokles svých zisků. Místo 70 miliard korun vydělala jen 3,5 miliardy.

"Protože jsme během uvedeného období investovali do řady aktiv a neuskutečnili žádné velké prodeje, z nichž každý byznys developer generuje významné výnosy, pokládám čistý zisk 137 milionů eur za dobrý výsledek," uvedl v tiskové zprávě akcionář PPF Jiří Šmejc.

Zisk skupiny PPF se podle tiskového prohlášení snížil kvůli vzniku holdingu Generali PPF se společností Generali. V ní má Kellnerova společnost podíl 49 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy