Kdo zaplatí plomby a rovnátka? Zubaři se nedohodli

ČTK ČTK
15. 9. 2012 15:40
Reforma počítala s tím, že by si zubní výplně pacienti hradili. Návrh z ní ale vypadl
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Zubaři se nedohodli se zdravotními pojišťovnami na cenách péče pro příští rok. Žádali po nich víc peněz. O úhradách chtějí proto ještě jednat s ministerstvem zdravotnictví.

Česká stomatologická komora bude dál usilovat i o to, aby pojišťovny přestaly platit plomby, ošetření zubních kanálků a rovnátka, řekl po sobotní valné hromadě komory její prezident Pavel Chrz

Reforma počítala s tím, že by si zubní výplně pacienti hradili. Návrh z ní ale vypadl, koalice se na něm totiž nedohodla.

"Pokud není možné vyřadit ze zdravotního pojištění plomby, ošetření zubních kanálků a rovnátka, tak by měly narůst ceny, aby se pokryly náklady. Nechceme na tom super vydělávat, ale skutečně aspoň pokrýt náklady," řekl Chrz.

Musíte to pochopit

Podle něj "stát i veřejnost musí pochopit", že bez peněz z více zdrojů se zdravotnictví neobejde. Šéf komory míní, že pacienti tak musí být víc vtaženi do financování, i když si "poctivě platí zdravotní pojištění". Jen to prý totiž na moderní, drahou péči nestačí.

Komora podle svého prezidenta bude dál usilovat o to, aby pojišťovny přestaly plomby, ošetření zubních kanálků a rovnátka hradit. Chrz ale míní, že prosazení tohoto návrhu není v současném politickém složení průchozí.

Ceny péče na příští rok musí stanovit ministerstvo zdravotnictví. Komora s ním chce o částkách vyjednávat. Jednání by se podle Chrze mohlo uskutečnit koncem září.

>

Zubaři na valné hromadě diskutovali i o reformě zdravotnictví. Komora s ní spokojena není. "Za dva roky se neudálo nic, co by zdravotnictví postavilo na nohy. Změny jsou administrativní, zubařům to nic nepřineslo," uvedl prezident České stomatologické komory.

Stát by podle něj měl stanovit, co od zdravotnictví vlastně očekává. "Pokud by mělo pořádnou koncepci, našly by se v systému i peníze. Není možné, že se ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny dohodnou na tom, že se v Horní Dolní zruší 20 nepotřebných lůžek, a pak to zvrátí nějaký senátor či poslanec," říká Chrz.

 

Právě se děje

Další zprávy