Kde je sláva českého zbrojařství? Dovoz překonal vývoz

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 9. 2010 16:56
Bilance obchodu s vojenským materiálem skončila schodkem
Nejvíce vojenského materiálu putovalo loni do Česka z Rakouska. Ilustrační foto.
Nejvíce vojenského materiálu putovalo loni do Česka z Rakouska. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vojenský materiál a zbraně za 179,6 milionu eur, tedy v přepočtu za 4,45 miliardy korun, připutoval v loňském roce přes hranice do České republiky. Dovoz tohoto zboží tak vzrostl ve srovnání s rokem 2008 o 68 procent.

Naopak vývoz se o 7,6 procenta snížil na 175,1 milionu eur. Bilance obchodu s vojenským materiálem a zbraněmi tak podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu skončila schodkem 130 milionů korun.

Povolení obchodovat s vojenským materiálem a zbraněmi mělo loni 161 podnikatelů. Největší množství materiálu bylo do Česka dovezeno z Rakouska, celkem 42,9 procenta veškerého dovozu. Jednalo se především o lehká obrněná vozidla, různé modely revolverů, pistolí a samopalů.

S velkým odstupem následuje Rusko, odkud pocházelo 9,3 procenta dovezeného materiálu a třetí bylo Německo se 6,5 procenta.

Opačným směrem přes hranice putovaly zbraně nejčastěji na Slovensko, kam obchodníci vyvezli 12,4 procenta tohoto ostře sledovaného zboží. Asi deset procent materiálu putovalo do Indie, osm procent do Pákistánu.

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu odhaduje, že obrat zůstal v tomto oboru stejný jako o rok dříve, tedy na pěti miliardách korun. Odvětví se ve srovnání s komunistickými časy výrazně zmenšilo - zatímco před rokem 1989 v něm pracovalo 150 tisíc lidí, loni to bylo jen 25 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy