Kauza ČKA je po měsících opět na začátku

Sabina Slonková, Adam Junek
26. 7. 2006 0:00
Praha - Tři měsíce. Přesně tak dlouho trvalo státnímu zástupci zjištění, že mu kauza ztracené půlmiliardy z ČKA nepřísluší.
Logo České konsolidační agentury
Logo České konsolidační agentury | Foto: http://www.czka.cz

Tři měsíce je tak také paralyzována policie, která nemůže provádět řádné vyšetřování, protože státní zástupce nebyl schopen rozhodnout, zda je vyvedení státních peněz do zahraničí z České konsolidační agentury trestným činem.

Státní zástupce: Škodný není stát

Na chybějící peníze upozornil deník Aktuálně.cz letos v dubnu, kdy informoval, že manažer Miloš Skořepa vyvedl půl miliardy z dceřiné společnosti ČKA do zahraničí - a to bez vědomí agentury. Půlmiliarda nejprve putovala na účet v Komerční bance, odkud peníze obratem odešly do zahraničí. Dnes o nich nikdo neví.

Vrchní státní zástupce Zbyněk Podlipný, který případ prošetřoval, navíc nyní usoudil, že mu případ vůbec nepřísluší. Podle zjištění deníku Aktuálně.cz jej předal nižší instanci - na městské státní zastupitelství.

Podnikatel Miloš Skořepa.
Podnikatel Miloš Skořepa. | Foto: Aktuálně.cz

"Vrchní státní zastupitelství nám případ postoupilo s tím, že škoda, která měla vzniknout, by nevznikla na majetku státu," potvrdil mluvčí městského státního zastupitelství Martin Omelka.

Problém je v tom, že peníze zmizely z komanditní společnosti Galileo Real. Tu ovládá firma IMOB, která je dceřinou společností ČKA. Takže stále jde o státní peníze.

Podlipný se ke svému rozhodnutí nemohl vyjádřit. Přes celodenní urgence se jej redakci nepodařilo zastihnout, opakovaně nezvedal ani mobilní telefon.

ČKA ovšem zvažuje, že na něj podá stížnost. "A nyní doufáme, že se konečně - po třech měsících - začne celou kauzou někdo seriózně zabývat," doplnil mluvčí agentury Jiří Pekárek.

Dojde i na Veseckou

Konsolidační agentura ostatně již před několika týdny poslala na Nejvyšší státní zastupitelství do Brna podnět k výkonu dohledu nad činností Vrchního státního zastupitelství v této kauze. Ten byl však zamítnut jako nedůvodný.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se do celého případu hodlá vložit ministr financí Bohuslav Sobotka. Připravuje dopis nejvyšší státní zástupkyni Renátě Vesecké, aby ji na postup jejích podřízených upozornil.

Na přímý dotaz však ministerstvo tuto informaci nepotvrdilo. "Ministr zatím žádný dopis neposlal ani nemá jeho návrh. Více kauzu komentovat nebudeme," sdělila tisková mluvčí ministerstva Petra Krainová.

Trestný čin či ne?

Spor, zda jde o trestný čin, se objevil hned na počátku kauzy.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

V SOUVISLOSTECH:

  • Speciál: Vše o ztracené půlmiliardě
    Projděte si články reportérky Aktuálně.cz Sabiny Slonkové, která aféru v ČKA otevřela a jako první rozkryla pozadí ztáty půl miliardy korun. Součástí publikovaných materiálů je i unikátní rozhovor s podnikatelem Skořepou.

Protikorupční služba se od začátku přikláněla k verzi, že trestný čin byl spáchán. Žalobce ale s tímto hodnocením váhá a faktické vyšetřování se tak do dnešního dne nerozjelo.

"Státní zástupce měl na případ jiný názor, my jej respektujeme. Současně je ale pravda, že máme svázané ruce a nemůžeme provádět všechny úkony, které bychom potřebovali," uvedl ředitel protikorupční služby Miloslav Brych.

Policie tak například nemůže hledat dokumenty při domovních prohlídkách, odposlouchávat aktéry případu či vyslýchat svědky. Přitom jedině detailní zkoumání může odpovědět na otázku, zda šlo o sólo akci jediného manažera konsolidační agentury, nebo jsou do případu zapleteni i další vlivní státní zaměstnanci.

Půlmiliarda odešla z účtu dceřiné společnosti konsolidační agentury už loni, stát na to ale přišel teprve koncem letošního dubna. Příkaz k vyvedení peněz z agentury podepsal její manažer Jan Šik, který řídil dceřinou společnost IMOB. Tvrdil, že chtěl peníze v zahraničí zhodnotit.

Čekání na peníze

Pět set milionů korun se ale přes prostředníka dostalo do rukou podnikatele Miloše Skořepy, který je obratem investoval do akcií a podílů v zahraničních firmách. Skořepa tvrdí, že vše vrátí, první termín ale nedodržel a ani ve lhůtě, která vypršela na konci června, peníze nevrátil.

Zástupci konsolidační agentury se ještě nevzdávají naděje, že se peníze nakonec na účty státu vrátí. Velké šance tomu ale nedávají.

"Tomu, že peníze vrátí Skořepa, už nevěří nikdo. Takže naší jednou šancí je švýcarská banka UBS, kam Skořepa peníze převedl, a některé informace nasvědčují tomu, že ne vše bylo standardní. Je tedy předpoklad, že banka by mohla být vstřícná," uvedl úředník ministerstva financí obeznámený s případem.

Agentura již nemůže víc v případu udělat. "Podali jsme, respektive společnost Galileo Real, z jejíchž účtů peníze zmizely, trestní oznámení a nyní je vše v rukou policie a státního zastupitelství," uvedl Pekárek z ČKA.

 

Právě se děje

Další zprávy