Katastr umožnil podvod, stát za to zaplatí miliony

Tomáš Fránek
19. 6. 2009 7:02
Žena přišla při podvodné transakci s domem o osm milionů
Podle dokumentace byli podvodníci opravdu majiteli pozemků. Ilustrační foto.
Podle dokumentace byli podvodníci opravdu majiteli pozemků. Ilustrační foto. | Foto: MŽP

Brno -  Státu hrozí, že bude muset zaplatit milionové odškodnění ženě, kterou podvodníci připravili o peníze při prodeji pozemků s domem.

Katastrální úřad podvodnou transakci totiž posvětil i když jí s největší pravděpodobností mohl zabránit.

Po osmi letech sporů o tom rozhodl Nejvyšší soud, který tak zvrátil verdikt soudců v Praze. Ti vyplacení odškodnění ženě odmítli s tím, že přece stát nemůže za to, že žena naletěla podvodníkům.

Falešné doklady

Jak se vlastně celý případ odehrál? Žena už před osmi roky uzavřela s dvěma muži smlouvu o koupi domu s pozemky v Praze, celkem měla zaplatit 8 milionů korun.

Přes milion žena zaplatila hned, zbytek pak poté, co jí muži předložili výpis z listu vlastnictví, na kterém už žena byla uvedena jako majitelka. Až poté se zjistilo, že se celý prodej uskutečnil na základě zfalšovaných dokladů, podle nichž se podvodníci vydávali za vlastníky pozemků a domu.

Jeden z podvodníků byl v roce 2002 odsouzen a soud mu nařídil zaplatit ženě 7,6 milionu korun. Žena ale také zažalovala katastrální úřad za to, že transakci posvětil a chtěla odškodnění.

U Obvodního soudu v Praze 8 žena uspěla. Podle soudců katastrální úřad rozhodoval na základě neúplných listin a také neobyčejně rychle.

„V té době se lhůta od podání návrhu po zápis vkladu vlastnického práva pohybovala mezi 5 až 6 měsíci a v daném případě celé řízení trvalo jenom deset dnů," uvedli soudci.

Městský soud v Praze ale rozhodl opačně a vyplacení odškodnění zrušil. Podle soudu totiž také katastrální úřad také oklamali podvodníci, úřad se tak dopustil jenom drobných pochybení. A za rychlé vyřízení, i když v té době nezvyklé, se odškodnění podle soudců nevyplácí.

Bez přispění úřadu by podvod nevyšel

Žena s tím ale nesouhlasila a obrátila se na Nejvyšší soud. A senát vedený soudkyní Martou Škárovou rozhodl, že katastrální úřad jednoznačně chyboval.

Soudci uvedli, že žena sice naletěla podvodníkům, celý obchod by se ale nepodařilo uskutečnit bez chybného postupu katastrální úřadu. Podle soudců stačilo důkladně prověřit všechny okolnosti obchodu.

„Důsledný postup katastrálního úřadu byl způsobilý zabránit dokonání trestného činu a tím i vzniku škody, protože podvodné jednání odsouzeného a dalších osob mohlo být včas odhaleno," uvedla ve rozhodnutí předsedkyně senát Nejvyššího soudu Marta Škárová.

Nejvyšší soud tak zrušil rozhodnutí Městského soudu, ten nyní musí znovu o odškodnění rozhodnout. Musí se přitom řídit stanoviskem Nejvyššího soud.

 

Právě se děje

Další zprávy