Kapsch v Česku opět vydělá. Tentokrát na dráze

Tomáš Fránek
1. 10. 2007 17:00
Námitky proti udělení zakázky u Peciny neuspěly
Foto: www.czechtourism.cz

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil vítězství společnosti Kapsch. Vyhrála ve výběrovém řízení na rozšíření komunikačního systému na českých železnicích za téměř sedm set milionů korun.

Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina totiž odmítl rozklad firmy Nokia Siemens Network, které se nelíbil postup při výběru dodavetelské firmy.

Zakázka se týká výstavby digitálního radiového systému GSM-R na trati z Kolína až na slovenský hraniční přechod Kúty, případně do rakouského hraničního města Hohenau.

Výstavba nové fáze projektu má trvat 14 měsíců a na projektu se budou podílet i čeští dodavatelé.

Diskriminace? Ne.

Firma Nokia Siemens Network namítala, že byla ve výběrovém řízení diskriminována, protože společnost Kapsch se měla podle zástupců firmy účastnit přímo příprav souvisejících se zadáním veřejné zakázky Správy železniční dopravní cesty.

To však Správa železniční dopravní cesty odmítla. Kapsch se podle ní účastnil pouze spolupráce na přípravné dokumentaci. "Důvodem pro její účast byla nutností pro získání úplných informací o pilotním projektu a o aktuálním stavu sítě GSM-R," uvedla Správa ŽDC ve svém vyjádření.

Kapsch už v roce 2005 totiž digitálním systémem pro komunikaci vlaků a pozemního personálu vybavil trať Děčín-Praha-Kolín.

Foto: RailTrans

Rozklad společnosti Nokia Siemens Network nyní zamítl i šéf úřadu Martin Pecina. Podle jeho rozhodnutí ÚOHS při svém šetření nepochybil a zohlednil všechny skutečnosti.

"Nenastaly podmínky pro zrušení nebo změnu napadeného rozhodnutí," uvedl Pecina.

Systém GSM-R umožňuje kapesními mobily i rádiem na stanovišti strojvedoucího hovory mezi strojvůdcem a dispečerem oblasti.

Kapesní stanice zprostředkují nerušený přenos hovoru mezi dvěma body, veřejné nouzové volání formou mezinárodního tísňového volání 112, volání od řídicích pracovníků k vlakům, i skupinové hovory mezi traťovými pracovníky.

 

Právě se děje

Další zprávy