Komu patří Osmany Laffita? Rozhodují české soudy

Tomáš Fránek
27. 9. 2007 11:35
Soudní spory neskončily ani po dvou letech
Módní návrhář kubánského původu Osmany Laffita rád překvapuje výstřednostmi
Módní návrhář kubánského původu Osmany Laffita rád překvapuje výstřednostmi | Foto: Aleš Katral

Brno - Kouzlu jeho módních kreací propadla bývalá první dáma Dagmar Havlová nebo americká miliardářka českého původu Ivana Trumpová. Teď jméno návrháře kubánského původu Osmanyho Laffity už po dva roky zaměstnává českou justici. Již tak dlouho totiž běží spory o ochrannou známku nesoucí jeho jméno.

Ani dva roky poté, co ji český Úřad průmyslového vlastnictví designérovi zapsal, neutichají soudní spory o to, jakým způsobem se to stalo.

Úřad: Přišli jste pozdě

Známka se totiž stala předmětem sporu  Laffitou a francouzským módním domem Taiza. Právě pro tuto značku Laffita dříve tvořil a dnes Taiza obléká například české miss jako třeba dosud nejúspěšnější Taťánu Kuchařovou, nebo současnou první dámu Livii Klausovou.

Úřad rozhodl, že známka patří kubánskému návrháři a nařídil vymazat stejnojmennou známku zapsanou pro Taizu.

Značka Osmany Laffita tak nyní zdobí oblečení, boty, šperky a brýle z dílny kubánského návrháře.

Taiza se s rozhodnutím úředníků nehodlala smířit, a tak se rozeběhla série soudních sporů. V nich jde především o to, zda při posuzování námitek česko-francouzské společnosti Taiza nedošlo k porušení jejich práv.

Úřad průmyslového vlastnictví totiž odmítl stížnost Taizy proti výmazu známky jako opožděně podanou.

Pohodlné botičky ala Osmany Laffita
Pohodlné botičky ala Osmany Laffita | Foto: Aleš Katral

A zatímco Městský soud v Praze vyhověl Taize, jeho rozhodnutí nyní zrušil Nejvyšší správní soud, který zase z procesních důvodů vyhověl stížnosti Úřadu průmyslového vlastnictví. Celý případ tak dostanou zase na stůl pražští soudci.

Kdo je světoznámý?

Spory začaly v roce 2004. Tehdy dosáhl Laffita toho, že známka s jeho jménem byla vymazána Taize z rejstříku.

Taiza se ale bránila a tvrdila, že Osmany není "ve světových módních kruzích všeobecně známou osobou, neboť se v internetovém archivu prestižních světových časopisů nenachází ani jeden článek, který by se o něm zmiňoval", a proto nemá na značku nárok.

Úřad ale rozhodl, že pro spotřebitele je důležitá známost v Česku a nikoliv ve světě. A není důležité, jestli označení Osmany Laffita je skutečným jménem nebo pouze pseudonymem.

"Návrhář pod tímto jménem skutečně vystupoval, spotřebitelé se s tímto jménem setkávali, a to jak před zapsáním ochranné známky, tak i později," rozhodl úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy