Kam investovat, pokud věříte katastrofickým scénářům

Andrej Rády, Investicniweb.cz
25. 8. 2010 15:15
Obáváte se všech akcií a dluhopisů? Očkáváte nejhorší možný vývoj? I tak máte možnost investovat.
Bez ohledu na dění na investičních trzích je podle expertů zlato jednou z jistot.
Bez ohledu na dění na investičních trzích je podle expertů zlato jednou z jistot. | Foto: Reuters

Praha - Budoucnost světové ekonomiky v příštích letech je zahalena tajemstvím. Mezi názory optimistů a pesimistů se investoři snaží zorientovat a zvolit tu nejvhodnější strategii.

Optimisté věří akciím, mladým trhům a Číně, pesimisté vidí druhé dno recese, státní bankroty a hrozbu deflace, případně raketové inflace. Pro ty nejzarytější medvědy nabízíme několik tipů.

Investujte do zemědělství

Mezi býky v zemědělském sektoru lze zařadit například známého investora Jima Rogerse. Proč by se mělo zemědělství dařit?

Důvodů je hned několik:

Rostoucí populace - především rozvojové země poženou globální poptávku po potravinách

Bohatší jídelníček - zvyšující se bohatství v rozvojových zemích povede k hodnotnější skladbě jídelníčku

Čína - už dnes má tahoun světové ekonomiky problém s nedostatkem osevných ploch

Na co v rámci zemědělství vsadit?

a) ETF Příkladem je Powershares DB Agriculture Fund. Sleduje Liquid Commodity Index od Deutsche Bank, který sleduje vývoj cen komodit, jako jsou pšenice, sojové boby, kukuřice, nebo také dobytek.

b) Zavlažování půdy Třeba firma Lindsay Corporation. Vyrábí moderní zavlažovací systémy ovládané počítači. Meziročně její tržby vzrostly o 18 procent na více než 100 milionů dolarů. Stále významnější část zisku firmy přichází z rostoucích trhů v Africe, Evropě, Mexiku a Latinské Americe.

c) Umělá hnojiva Nedávno bylo hodně slyšet o společnosti Potash, kterou chce koupit, respektive nepřátelsky převzít světová těžařská jednička BHP Billiton. Potash meziročně zdvojnásobila zisk a ztrojnásobila hrubé marže.
d) produkce potravin

Voda má budoucnost

V nedávné době vsadil na vodu například Warren Buffett, když se stal se svou Berkshire Hathaway největším institucionálním investorem ve společnosti Nalco, která se zabývá péčí o vodu. Podílí se mimo jiné i na odstraňování ropné skvrny v Mexickém zálivu.

Proč má investice do vody budoucnost?

Nedostatek vody - čisté vody je akutní nedostatek v mnoha částech světa

Průmysl ničí vodu - především v rozvojových zemích rychle bující průmysl ničí zdroje pitné vody

Konflikty - v Asii hrozí konflikty o zdroje vody, především okolo největších řek, které protékají několika velkými zeměmi

Voda je tedy zajímavým investičním tématem. Kudy na to?

a) Odsolování vody - zabývá se jím řada firem, například Energy Recovery. Ta se snaží celý proces zlevnit, především energetickými úsporami v rámci nových technologií. Tržby firmy vzrostly meziročně o 46 procent. Podle Jense Peerse, portfoliomanažera KBC Asset Management, by mohly akcie firem v sektoru růst až o 15 procent ročně po dobu příštích pěti let.

b) Odpadní vody - především bakteriální procesy využívá k čištění vod firma Bluewater Bio. V poslední době přilákala nové investory získala například nové kontrakty v J.A.R. a v Bahrajnu.

c) Speciální hedgeové fondy - prostřednictvím fondu Calvert Global Water je možné investovat do necelé padesátky firem z "vodního" sektoru, a to nejen z mladých trhů (Indie, Brazílie), ale i ze Spojených států.

Uran - jádro je nezávislost

Geolog Mickey Fulp je jasným býkem na uranovém trhu. Podle něj je velice podhodnocený. Věří například firmám Strathmore Minerals z Wyomingu nebo kanadské Hathor Exploration.

Proč věřit růstu cen uranu?

Nízké ceny - od vrcholu v roce 2007 nad 135 dolary za libru spadly ceny dolů a ty současné pod 50 dolary jsou velice atraktivní

Růst poptávky - vznikají nové atomové elektrárny v Číně a i Spojené státy po dlouhém moratoriu nechtějí zůstat pozadu

Jádro znamená nezávislost - energetická soběstačnost je v krizovém období velice důležitá pro všechny státy, a především pro ty, které neoplývají velkým nerostným bohatstvím

Do uranu lze investovat například skrze společnost Cameco, která produkuje 16 procent uranu ve světě.

Zlato - lidé mu věří

Investorský evergreen se hodí v podstatě do každého "počasí". Seznam příznivců by byl hodně dlouhý, typickým býkem v sektoru je například George Soros.

Hlavním důvodem pak je psychologie - zlato vyvolává v lidech pocit bezpečné hodnoty; je klasickým defenzivním investičním instrumentem

Investovat do zlata lze mnoha způsoby. Vedle fyzického nákupu šperků, mincí a cihel jsou především dvě možnosti:

a) Producenti zlata Na čele světové těžby zlata je společnost Barrick Gold. Má své podíly na zhruba 25 nalezištích ve světě. Čistý zisk firmy vzrostl meziročně o 76 procent na 759 milionů dolarů.

b) ETF Kromě SPDR Gold Shares, který v uplynulých letech nakupuje například právě Soros, je zajímavý Gold Miners ETF, který sleduje výkonnost indexu Arca Gold Miners.

Další tipy pro investice v případě katastrofický scénářů najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy