Kadeřníkům stávka pomohla. Měli větší tržby

Radek Pecák Radek Pecák
17. 6. 2011 14:16
81 procent živnostníků podle průzkumu stávka nijak nepostihla
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondra Kořínek

Praha - Podnikatele, kteří provozují kadeřnické či kosmetické salony, včerejší stávka potěšila. Ženy, které kvůli obavám z kolapsu dopravy necestovaly do Prahy do zaměstnání, si totiž udělaly čas na sebe a navštívily svoji kadeřnici či kosmetičku.

Zjistil to při svém průzkumu server Podnikatel.cz, který oslovil živnostníky z celé ČR a ptal se jich na dopady čtvrteční stávky odborářů.

"Téměř třetina dotázaných vyjádřila souhlas s včerejší stávkou a našli se i tací, kterým přišla jako příliš mírná. Sympatie odborům vyjadřovaly hlavně řemeslné profese, podnikatelé, kteří se živí náročnou fyzickou prací. Stávku však podpořili i podnikatelé z jiných oborů, třeba účetní," komentoval výsledky průzkumu Daniel Morávek, zástupce šéfredaktora serveru Podnikatel.cz.

"Dnešní den je pro mne spíše rájem, protože si spousta lidí vzala dovolenou, a tak mohu navštívit více klientů," sdělila například serveru manažerka finančních poradců Eva Šárovcová.

Čtyři pětiny stávku nijak nepocítily

Průzkum serveru Podnikatel.cz dále ukázal, že 81 % živnostníků stávka nijak nepostihla a ani kvůli ní nemuseli nijak měnit svůj pracovní program. Další část dokázala operativně změnit svůj program. 

Obchodníci ale stávku pocítili na nižších tržbách.

Navzdory tomu, že se stávkou odborářů nemalá část živnostníků souhlasila, většina respondentů zůstala vůči odborům v opozici. Podnikatelům především vadilo, že si odboráři vzali za rukojmí občany a volí vydírání místo dialogu. „Podnikatelé stávkujícím vzkazovali, ať si zkusí podnikat. Často dodávali, že zatímco nespokojený pracující stávkuje, když se něco nelíbí živnostníkovi, musí přijít na způsob, jak se přizpůsobit," uzavřel Morávek.

 

Právě se děje

Další zprávy