J&T převezme na Slovensku banku s milionem klientů

ČTK ČTK
29. 4. 2013 15:43
J může nakoupit akcie Poštové banky, transakci už schválily úřady
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Poštová banka na Slovensku bude mít nového majitele. Ovládne ji finanční skupina J&T, která převezme 88,055 procenta akcií, a získá tak v zemi zhruba milion klientů.

Jak sdělila mluvčí banky Nikol Kubaská, transakci schválil slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) a už dříve také ostatní regulační úřady.

Kontrolní podíl v bance prodávala společnost Istrokapital slovenského finančníka Maria Hoffmanna. Ta podle dřívějších informací tisku přijde o kontrolu nad Poštovou bankou kvůli ztrátovým řeckým dluhopisům.

J&T a Istrokapital minulý týden oznámily, že se kapitálově propojí. Istrokapital získá 24 procent akcií J&T Finance Group, která je mateřským podnikem skupiny J&T.

Poštová banka se za svoji dvacetiletou historii zařadila mezi středně velké bankovní domy na Slovensku.

Má 41 poboček a své služby poskytuje také na více než 1500 poštách po celé zemi. Banka vlastní i důchodovou správcovskou společnost, v níž si klienti šetří na penzi odkládáním části povinných důchodových odvodů.

Banka loni hospodařila s čistým ziskem 67,46 milionu eur (1,73 miliardy korun), zatímco v roce 2011 vykázala ztrátu přes 217 milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy