Jedno- a dvoucentové mince skončí, plánují europoslanci

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 5. 2012 21:45
Přibýt by naopak měly jedno- a dvoueurové bankovky
Foto: Thinkstock

Štrasburk - Eurozóna zřejmě brzy odlehčí peněženkám občanů. A to doslova.

Nad jednocentovými a dvoucentovými euromincemi se stahují mračna. Evropský parlament v úterý valnou většinou hlasů schválil zprávu, která zrušení těchto dvou mincí s nejnižšími nominálními hodnotami předpokládá.

Jako novinka by se naopak v peněženkách obyvatel či návštěvníků eurozóny mohly objevit jednoueurové a dvoueurové bankovky.

Dvoucentová mince hodnotou odpovídá českému padesátihaléři, který byl jako platidlo zrušen před několika lety.

Europoslanci v doplňujícím návrhu schváleného textu vyzvali Evropskou komisi, aby v souvislosti s dalším vydáváním jednocentů a dvoucentů vypracovala analýzu nákladů a přínosů, která zohlední skutečné náklady na jejich výrobu. Nejmenší centové mince již dnes nepoužívají například v Nizozemsku a Finsku.

"Komise by měla vypracovat také posouzení vlivu týkajícího se případného vydávání jednoeurových a dvoueurových bankovek," stojí ve schváleném dokumentu.

Vytištění jednoueurových a dvouerových bankovek podpořili europoslanci již před sedmi lety, kdy tvrdili, že lidé v mnoha zemích si nezvykli na mince tak vysoké hodnoty a že mince svádějí k zaokrouhlování cen nahoru, což přispívá k inflaci.

 

Právě se děje

Další zprávy