Janotova vize: jízda nahoru, ale lidé se vydají z úspor

Karel Toman
28. 1. 2010 17:05
Ministerstvo financí přišlo s novou předpovědí vývoje ekonomiky
Ministr financí Eduard Janota. Už i on říká, že letošek přinese růst ekonomiky o 1,3 procenta
Ministr financí Eduard Janota. Už i on říká, že letošek přinese růst ekonomiky o 1,3 procenta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo financí oficiálně potvrdilo, že pro letošní rok očekává hospodářský růst v Česku ve výši 1,3 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné makroekonomické predikce. Doposud přitom počítalo s růstem o procento nižším.

Z předpovědi, v níž uvádí Janotův úřad vývoj HDP, inflace, nezaměstnanosti, úspor i útraty domácností letos i v dalších třech letech, také vyplývá jeden zajímavý moment.

Ministerstvo počítá pro letošní rok s postupným přeléváním úspor ve spotřebu. Stejná částka, která v roce 2010 zmizí z kolonky úspory lidí, přibude v kolonce výdaje.

Lidé tedy budou financovat druhý rok krize z toho, co našetřili dříve, předpokládá stát, jak ukazuje tabulka s údaji ministerstva. (viz níže)

 

Bilance běžného účtu platební bilance by podle zprávy mohla letos poprvé od roku 1993 skončit přebytkem.

Propad, z kterého se musí ekonomika vzpamatovat, je ale velmi hluboký. Vloni totiž výkon hospodářství klesl o čtyři procenta, přestože se mu už od druhého čtvrtletí podařilo dostat z recese. Při tak pomalém oživení proto nezaměstnanost tento rok neklesne. Naopak dál poroste.

Práce bude málo

"Na trhu práce se zatím nepříznivě projevují důsledky nižší ekonomické aktivity," shrnuje vyhlídky ministerstvo financí.

Podle metodiky ČSÚ vzroste letos nezaměstnanost na 8,8 procenta. Tato metodika ale udává nižší čísla, než běžně užívaná míra registrované nezaměstnanosti. Bez práce bude podle ekonoma Raiffeissenbanky Pavla Mertlíka letos ocitne až 11 procent lidí.
Očekávané oživení přijde ze směru, odkud krize přišla. „Růst HDP měl být tažen zejména zahraničním obchodem," předpokládá ministerská zpráva.

Poprvé od roku 1993 tak může bilance běžného účtu - tedy zjednodušeně řečeno příjmů a výdajů celé ekonomiky - skončit plusem. Podle ekonoma ČSOB Jana Bureše za to může právě zlepšující se export, klesající ceny dovážených komodit jako je ropa a hlavně to, že Česko z Evropské unie čerpá víc peněz, než kolik jí odvádí.

Schodek: 5,3 procenta HDP

Odhad schodku státní pokladny ministerstvo nezměnilo, za rok 2010 dosáhne výše 5,3 % HDP. „Odhad je ale stále ovlivněn značnou mírou nejistoty především ve vývoji daňových příjmů," upozorňuje Janotův úřad na vratkost oživení.

Oproti prudkému nárůstu mezd v předchozích letech, předpokládá ministerstvo letos naopak jejich propad o 0,7 %. Průměrnou míru inflace v letech 2010 i 2011 odhaduje rezort okolo dvou procent, tedy v blízkosti inflačního cíle ČNB.

 

Právě se děje

Další zprávy