Janota: Česko se chystá půjčit si miliardu eur

Ekonomika Ekonomika
27. 3. 2010 12:34
Ministr financí mluvil o plánech, jak přijmout euro
Ministr financí Eduard Janota
Ministr financí Eduard Janota | Foto: Jan Langer

Cernobbio (Itálie) - Česká republika je připravena vydat dluhopisy v hodnotě jedné miliardy eur a doufá, že dohoda Evropská unie o pomoci Řecku dovolí i jí půjčit si zmíněnou sumu u investorů za výhodných podmínek, řekl agentuře Reuters ministr financí Eduard Janota.

Janota je přesvědčen, že dohoda s Řeckem zlepší tržní podmínky.

Janota také reportérovi Reuters řekl, že se chystá připravit státní rozpočet na příští rok tak, aby vyhovoval Maastrichtským kritériím a dovolil Česku přijmout euro v letech 2014-2015.

Tento Janotův záměr považují tuzemští ekonomičtí experti za velmi optimistický.

"Moje země připravuje emisi dluhopisů ve výši jedné miliardy eur. Chystáme se na tuto možnost, pokud se situace na trhu s eurodluhopisy zlepší," citoval Reuters Janotu.

V únoru si Česká republika vybrala manažery emise dluhopisů: jsou jimi Barclays Capital, Deutsche Bank a Česká spořitelna.
Janota se vyslovil proto, aby se zachovala pravidla paktu stability EU, o kterém nyní diskutují vedoucí představitelé EU.

"Je důležité držet se pravidla a každá země musí své vlastní problémy řešit jako první," uvedl ministr financí.

Evropská unie začala tento týden diskutovat o tom, zda k pravidlům, která přikazují státům EU držet schodky rozpočtů pod rozumnou hranicí, nepřidá nějaké změkčovací podmínky.

Janota prohlásil, že dodržování rozpočtových pravidel je důležité i kvůli konkurenceschopnosti evropské ekonomiky v souboji s USA a Asií.

"Rádi bychom, aby splnění Maastrichtských kritérií u nás bylo možná v roce 2013 a rádi bychom také splnili kritéria pro přijetí eura," řekl Janota.

 

Právě se děje

Další zprávy