Jaká krize? Raiffeisenbank zažila nejúspěšnější rok

Ekonomika Ekonomika
23. 3. 2010 13:26
Česká Raiffeisenbank vloni zvýšila zisk o polovinu, ale mateřská Raiffeisen International investory nepotěšila

Praha/Vídeň - Tuzemská Raiffeisenbank zvýšila loni i přes ekonomickou krizi čistý zisk o 42 procent na 1,99 miliardy korun. "Loňský rok byl pro nás nejnáročnější, ale zároveň nejúspěšnější v historii," řekl generální ředitel banky Lubor Žalman.

Hlavním zdrojem příjmů jsou úrokové výnosy, které odrážejí rekordní prodeje z předchozích let. Oproti předchozímu roku stouply o 21 procent na 6,3 miliardy korun.

Celková aktiva vzrostla meziročně o šest procent na 193,5 miliardy korun, vklady klientů o 16 procent na 130,1 miliardy korun. Výrazně menší nárůst zaznamenaly úvěry, jejich objem banka zvýšila jen o tři procenta a klientům půjčila 142,8 miliardy korun.

Majoritním vlastníkem banky je rakouská Raiffeisen International.  I ta dnes oznámila své loňské výsledky. Udržela se sice v zisku (meziročně však klesl o 78 procent na 212 milionů eur), ale zároveň potvrdila plány, které se investorům nelíbí. 

Raiffeisen International totiž oznámila, že intenzivně jedná o sloučení s mateřskou společností RZB. Tato zpráva podle agentury Reuters investory příliš netěší, což se projevilo právě na ceně akcií skupiny - při první zmínce o sloučení se jejich cena propadla postupně o 23 procent. Nezměnilo to ani dnešní upřesnění, že navzdory intenzivním jednáním ještě řada věcí zbývá dořešit.

Investorům se podle Reuters nelíbí odlišné zaměření obou bank. Raiffeisen má image dynamické banky, která se pohybuje na mladých evropských trzích, zatímco její mateřská společnost RZB je družstevní banka působící na rakouském trhu. Ten je vyspělejší a poskytuje jí jen omezené možnosti růstu. Po sloučení by tak hrozilo, že zpomalí i růst Raiffeisen.

 

Právě se děje

Další zprávy