Jak investovat? Experti mají jasno: hlavně pravidelně

Jana Horáčková, investicniweb.cz
10. 7. 2010 10:30
Jak udržet svoje investice nad vodou
Kam s nimi?
Kam s nimi? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Veřejné zadlužení mnoha zemí se neustále prohlubuje, nervozita na trzích roste, zvyšuje se volatilita. Nikdo přesně neví, co čeká světovou ekonomiku. Ve vyspělých zemích lze však očekávat spíše slabý růst. S tím souhlasí i experti ze Citibank. Ti v současné době doporučují pravidelné investování, které omezuje účinky volatility na výkonnost portfolia.

Na finančních trzích je hlavním tématem fiskální stabilizace, která bude mít pravděpodobně dopad na udržení tempa oživení světové ekonomiky.

Existují dva základní přístupy. Spojené státy reagují pumpováním peněz do systému za účelem podpory ekonomiky. Peníze tak budou nejspíše stahovat velice zvolna. Evropa naopak zastává názor, že by se tyto napumpované peníze měly stáhnout co nejdříve.

Oba přístupy mají svá rizika. Evropský model by podle Pavla Drahotského, ředitele Citigold and Investment Sales, mohl znamenat opakování japonského scénáře. Příliš tvrdá disciplína, jakou plánuje např. Německo, by totiž mohla ekonomiku přidusit.

Naopak v Americe dokáže extrémní stimulace ekonomiky po dobu dvou až tří let generovat růst, ale následně se mohou vytvořit dodatečné bubliny.

Od listopadu 2009 došlo k oslabení na měnovém páru EUR/USD z hodnoty maxima o více než 20 procent. Na oslabení eura se podílelo především Řecko. Situace podporuje zvýšenou volatilitu.

Optimální portfolio

"Před dvěma lety si nikdo nepředstavil problém okolo Lehman Brothers. Před rokem nikdo netušil krizi vyvolanou Řeckem. V dalších letech budou ekonomiku zasahovat další nová témata. Není potřeba se hroutit, že něco padá, naopak - z pohledu dlouhodobého investora je každá korekce, regionální propad nebo oslabení sektoru příležitostí," tvrdí Drahotský.

Pro dlouhodobé investory doporučují analytici ze Citibank akcie rozvíjejících se trhů, dividendové tituly a komodity.

"Pokud vsadíte vše na jednu kartu, riziko je enormní. Výkyvy dosahují přes 20 procent za kvartál. Pokud se přistupuje k portfoliu jako k celku složeného z opačně korelovaných nástrojů, je výsledný výkon i volatilita portfolia podstatně menší," říká Drahotský. Pravidelně investovat je podle něj nejlepší na měsíční bázi.

Pokračování čtěte zde

 

Právě se děje

Další zprávy