Inspektoři našli v kávě viagru a silný alergen

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 7. 2013 10:45
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej instantní kávy z Thajska
Obal kávy s viagrou.
Obal kávy s viagrou. | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej instantní kávy z Thajska, která obsahovala složku na podporu erekce.

Inspektoři v kávě našli také laktózu, jejíž přítomnost nebyla uvedena na obalu. Nevědomá konzumace těchto látek by některým lidem mohla způsobit vážné zdravotní komplikace.

Závadné složky našla SZPI ve výrobku s názvem Instant coffee mixed od výrobce Coffee Farmer. "Laboratorní analýza prokázala přítomnost účinné látky sildenafil v množství 39,4 mg na jednu dávku. Sildenafil je látka, jejíž použití není příslušnou legislativou v potravinářství povoleno a využívá se zejména v léčivech na podporu mužské erekce," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Sildenafil je známější pod názvem viagra. Nevědomé použití této látky může podle Kopřivy uškodit kardiakům a lidem s vysokým krevním tlakem.

Na obalu také nebyla informace o přítomnosti laktózy. "Je to silný alergen a distributor je povinen na výrobku vyznačit jeho přítomnost. Z uvedených důvodů nelze potravinu považovat za bezpečnou," podotkl Kopřiva.

Distributor kávy v Česku - společnost Siam Centrum - výrobek uváděla do oběhu prostřednictvím e-shopu na adrese siamcentrum.cz a prodejem v příbramské provozovně Siam Centrum.

Pro uvedená pochybení zahájí inspekce s distributorem správní řízení o uložení sankce. SZPI zároveň vložila do evropského systému rychlého varování notifikaci o závadné potravině.

 

Právě se děje

Další zprávy