Inspektoři ČOI našli v naftě příliš mnoho síry

Ekonomika Ekonomika
21. 5. 2012 16:23
Kontrolami prošlo v dubnu 222 vzorků paliv
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Každá dvacátá kontrola prodávaných pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic odhalila v dubnu nedostatky. Podíl nekvalitních pohonných hmot proto, podle zprávy České obchodní inspekce, v dubnu vzrostl z březnových 3,6 procenta na pět procent, což je zatím nejvyšší letošní hodnota.

Zvýšení podílu způsobila nekvalitní nafta, ve které ČOI zjistila síru. Naopak kontroly zaměřené na motorové benzíny dopadly dobře.

ČOI v dubnu odebrala 222 vzorků pohonných hmot, z nichž nevyhovělo jakostním požadavkům 11. Z kontrolovaných 99 vzorků motorové nafty neprošlo devět, přičemž šest vzorků obsahovalo více síry, než je povoleno.

Norma překročena třicetkrát

Zatímco normy připouští včetně možné odchylky maximálně 12 miligramů síry na kilogram nafty, tak u jednoho vzorku odborníci naměřili dokonce 402 miligramů. U tří vzorků nafty a dvou vzorků směsné motorové nafty SMN 30 byla navíc zjištěna odchylka v bodu vzplanutí.

Podívejte se na některé čerpací stanice, kde ČOI našla problémy: 

Loni podíl nekvalitních pohonných hmot podle statistik ČOI klesl z 7,9 procenta v roce 2010 na 4,4 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 2001. Zlepšila se kvalita benzinu, nafty i biopaliv.

ČOI od loňska na svých internetových stránkách pravidelně zveřejňuje seznam pump, u kterých zjistila nekvalitní pohonné hmoty. Podrobná rozhodnutí o pokutách ČOI zveřejňuje ihned poté, co nabudou právní moci.

--------------------------------------------------------------------------------

Nejbližsí čerpací stanice.

 

Právě se děje

Další zprávy