Inflace na houpačce. Opět vzrostla a tlačí na sazby

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 9. 2012 9:19
V srpnu meziročně inflace vzrostla o 3,3 procenta, meziměsíčně stagnovala
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nahoru dolů, tak se v posledních pěti měsících pohybuje inflace. V srpnu v souladu s tržními očekáváními meziročně spotřebitelské ceny vzrostly o 3,3 procenta.

Vývoj za zmíněné období tak nyní vypadá takto - 3.5, 3.2, 3.5, 3.1, 3.3 %.

Také změnu oproti červenci analytici odhadli správně, když meziměsíčně ceny stagnovaly a ubraly jen 0,1 %. Údaje ráno zveřejnil Český statistický úřad.

Nadále tak platí, že inflace je letos už pod svým vrcholem, když první čtvrtletí roku zakončila na úrovni 3,8 %, ale zároveň také stále daleko od inflačního cíle České národní banky, který je stanoven na hranici dvou procent. To bude zvyšovat tlaky na bankovní radu, aby se sazby centrální banky posunuly na nová historická minima.

„Stále počítáme s tím, že ČNB na konci měsíce sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu,“ říká například hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Za zvýšením meziročního růstu inflace stály především ceny pohonných hmot. Ty rostly o 6,5 % ze 3,1 % v červenci. V meziměsíčním vyjádření rostly o 3,3 %.

„Byl to největší meziměsíční cenový růst pohonných hmot od prosince 2010 a jejich ceny se tak po třech měsících poklesu vrátily téměř na úroveň měsíce května,“ stojí ve zprávě Českého statistického úřadu.

Podrobně srpnovou inflaci rozebereme v následujících hodinách.

 

Právě se děje

Další zprávy