Hyundai pomůže Česku. Vadnoucí HDP zvedne až o procento

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
10. 11. 2008 15:11
Krize se firma nebojí, objednávek má dost
V Nošovicích vyrábějí Hyundai i30.
V Nošovicích vyrábějí Hyundai i30. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nošovice - Dnes otevřená továrna Hyundai v Nošovicích je pro Česko natolik velkou investicí, že by měla tuzemské ekonomice při plném provozu přilepšit na hrubém domácím produktu přibližně jedno procento ročně.

Potvrdil to ministr průmyslu Martin Říman. Pozitivní saldo obchodní bilance by mělo ročně vzrůst až o 50 miliard korun.

Podle analytiků by tak korejská automobilka mohla alespoň částečně zbrzdit očekávané zpomalování české ekonomiky. Česká národní banka minulý týden snížila odhad hospodářského růstu. Ten má klesnout pod tři procenta.

Pět procent z produkce

Hyundai má na listopad a prosinec potvrzené objednávky na 14 tisíc vozů typu i30. "S usazením výrobního plánu by se mělo v roce 2009 vyrobit celkem 185 tisíc vozů," uvedl prezident Hyundai Kim Eokjo.

Na plný provoz hodlá Hyundai najet v roce 2011, kdy by měla ročně vyrobit asi 300 tisíc automobilů. To je pět procent z očekávané celkové produkce Hyundai ve světě.

Součásná finanční krize, která se výrazně promítá právě do automobilového průmyslu, plány Korejců na výrobu zatím nehatí.

"Naše továrna je nová, vybavená moderními technologiemi, vyrábíme malá, úsporná auta a zároveň zaměstnáváme menší počet pracovníků. Jsme připravení plán výroby neměnit," dodal prezident automobilky.

Dopad finanční krize na automobilku zatím podle vedení není nijak výrazný. 

Slavnostního zahájení výroby se zúčastnili (zleva): Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský a vedení automobilky Hyundai v čele s prezidentem Kim Eokjoem.
Slavnostního zahájení výroby se zúčastnili (zleva): Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský a vedení automobilky Hyundai v čele s prezidentem Kim Eokjoem. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Jsem přesvědčen, že prodej velkých aut bude stagnovat, a prodej malých a středních vozů půjde naopak nahoru," sdělil Kim Eokjo v souvislosti se současnou krizí automobilového průmyslu. Lidé podle něj budou upřednostňovat právě malé a úsporné vozy.

Malé a úsporné vozy

Celých 65 procent ročního prodeje Hyundai tvoří právě malé automobily, mezi které patří modely jako i30, i20, i10 nebo Accent.

Nošovická továrna nyní zaměstnává 1800 lidí. Do konce roku by toto čísto mělo vzrůst na 2 200 a při plném provozu v roce 2011 bude nutné zaměstnat celkem 3400 pracovníků. 

Automobilový průmysl v Česku zaměstnává přes 120 tisíc lidí. Sdružení automobilového průmyslu odhaduje, že by kvůli krizi o práci mohlo přijít až deset tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy