Horší než recese. Firmám může proud zdražit i o 30 %

Karel Toman
2. 9. 2010 19:30
Takové zvýšení cen elektřiny nedokáže oslabený průmysl absorbovat, varují ekonomové
Solární boom podcenili minulé vlády, úředníci i poslanci. Vlastně všichni kromě těch, kdo na něm vydělávají.
Solární boom podcenili minulé vlády, úředníci i poslanci. Vlastně všichni kromě těch, kdo na něm vydělávají. | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud se vládě nepodaří najít způsob, jak na příští rok zkrotit ceny elektřiny, může to výrazně oslabit hospodářství celé České republiky.

Kvůli vysokým výkupním cenám proudu ze solárních panelů totiž příští rok podle společnosti Cyrrus hrozí nárůst cen elektřiny domácnostem o 15 %, firmám až o 30 %.

České podniky jsou přitom co do energetické náročnosti nad evropským průměrem a výdaje za energie u nich tvoří největší z nákladových položek. Hrozí tak, že se zhorší jejich konkurenceschopnost a ony se opět dostanou do vážných potíží.

Jak moc by se tak razantním zvýšením cen elektřiny zbrzdil růst českého hospodářství odhadovaný roce 2011 na dvě až dvě a půl procenta, si zatím ekonomové netroufají odhadnout. "To je na dva dny počítání," glosoval věc ekonom Raiffeisenbanky Pavel Mertlík.

Zdražení energie bezmála o třetinu by ale podle něj mělo dopad citelný.

"Není to změna banální ale v podstatě kvalitativní. U takových většinou dobrý výsledek nedostanete."

Možná přijde i ČNB

"Místní podniky na tom nejsou tak, aby dokázaly takovéto zvýšení cen elektřiny absorbovat," je přesvědčen expert na energetiku poradenské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

"Poptávka je stále hodně křehká. Nebojím se říct, že by to některým firmám zlomilo vaz, nebo by je to vrátilo do problémů, které řešily před rokem To by se promítlo do nižšího růstu HDP," dodal.

"Vyšší cena energie by se promítla do vyšších cen produktů a čeští výrobci by tím ztratili konkurenceschopnost. Spotřebitelé by zase museli omezit své výdaje," potvrzuje analytik Tomáš Volf ze společnosti Patria. Podle něj by se zvedla cenová hladina a tím i inflace.

"Je možné, že by to přimělo centrální banku zasáhnout a zvýšit úrokové sazby. To by byl pro ekonomiku opět negativní," jmenuje Volf z Patrie, která odhaduje možné zdražení energie na příští rok pro domácnosti na 22 % a pro podniky na 27 %. 

Zlatá solární horečka vrcholí

Jak moc ceny elektřiny příští rok vzrostou, závisí na tom, kolik se do konce roku připojí solárních elektráren. Stát jim totiž pro letošek garantuje vysoké výkupní ceny, které chce od příštího roku výrazně snížit.

Společností ČEZ a E.on odhadují, že do konce roku se připojí solární elektrárny s celkovým výkonem až 1900 Megawatt, podle zástupců fotovoltaických elektráren to ale letos bude jen 1000 Megawatt.

Fakt, že výkon nově připojených elektráren nebude tak vysoký, jak varuje ČEZ a E.on, připustil v půli července i místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Podle Hatlapatky bude výkon připojených elektráren ke konci roku někde mezi oběma odhady, protože investoři do solárních elektráren se snaží projekty co nejrychleji dokončit, dokud ještě platí supervýhodné podmínky. Nárůst cen proudu proto Cyrrus odhaduje na 15 % u domácností a 30 % u podniků.

Nečas ministrům: Do konce září najděte řešení

Vláda si podle všeho vážnost hrozícího zdražení uvědomuje a snaží se najít způsob, jak ceny elektřiny zkrotit. Do konce září jí proto mají ekonomičtí ministři předložit tzv. Národní akční plán České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů.

Naposledy se řešení pokoušela najít tuto středu. Kvůli tomu, jak velkoryse byly výkupní ceny nastaveny, jsou ale její možnosti omezené.

Hlavní zvažované varianty řešení jsou tři. Buď se investoři s vládou dohodnou, že si dobrovolně sníží výkupní ceny, nebo vláda zdaní půdu, na které elektrárny stojí, nebo uvalí vyšší ekologickou daň na tradiční zdroje energie.

První řešení je podle expertů nereálné. U druhého se dají čekat soudní spory, protože by vláda změnila jednou garantované podmínky. Podobná výtka by platila i pro třetí řešení, které navíc podle Hatlapatky není spravedlivé. Stát, který špatně nastavil výkupní ceny obnovitelné energie, by tak trestal odběratele tradiční energie.

"To nemá ekonomickou logiku a kromě toho se proti tomu vzedme silný odpor," míní Hatlapatka, podle kterého se vláda při hledání řešení ještě "hodně zapotí".

Systém výkupních cen je v Česku nastaven špatně v tom, že nedává vládě prostor ke snižování výkupních cen. Od roku 2006, kdy stát výkupní ceny garantoval, klesly díky technologickému pokroku náklady na stavbu solárních elektráren o polovinu. Výkupní ceny ale stát může snížit jen o jednotky procent.

 

Právě se děje

Další zprávy