Guvernér ČNB bude jednat s exportéry o silné koruně

hpv, alt
20. 6. 2008 15:00
Šéf asociace chce nižší úrokové sazby
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká koruna stále posiluje, tento týden se dokonce dostala za hranici 24 korun za euro. To vyvolává zejména protesty exportérů.

Vedení Asociace exportérů se proto příští pátek setká s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou. Mají spolu jednat o sílícím kurzu korunu a jejím dopadu na českou ekonomiku. Aktuálně.cz to potvrdil Jiří Grund, prezident Asociace.

"Nechci bankéřům nic diktovat. Nicméně se domnívám, že zvyšování úroků vyvolalo spekulativní nákupy koruny, což v jejím důsledku českou měnu posílilo," říká Grund. Podle něj se úroky zvyšují v důsledku inflace, kterou způsobila reforma.

"Myslím, že by českým podnikům pomohlo snížit úrokové sazby o 0,25 procentního bodu," uvedl.

Krušných pět let, skončila stovka firem

Sílící koruna za posledních pět let ukončila podnikání ve stovce firem. "Za pět let například z textilního průmyslu odešlo více jak 100 tisíc lidí. Problémy však mají i výrobci skla, nebo podnikatelé ve strojírenství," říká Grund.

"Naše analýzy ukázaly, že se kvůli sílící koruně naše příjmy snížily o 5,5 procenta," říká majitel stejnojmenné společnosti Grund, která vyrábí koupelnové textilie.

S posilováním měny se vyrovnává například i firma Linet, která vyrábí nemocniční lůžka a přes 80 procent produkce vyváží, převážně do eurozóny. V eurech pak platí zhruba polovinu vstupů. Kurzové ztráty jsou ale jen jedním z rizik, firma se potýká i se růstem cen surovin, energií nebo mezd.

České výrobce ale drtí ve vztahu ke kurzu koruny i import. "Zahraniční výrobci si mohou díky drahé koruně dovolit výraznou řadu slev na zboží, přicházející na český trh. To my si dovolit nemůžeme,"  doplňuje Grund.

Finanční zajištění není všelék

"Krátkodobé razantní posilování měny řada firem nemusí být schopná zvýšením efektivity vyrovnat," říká finanční ředitel z Linetu Pavel Chýňava. 

Linet se snaží dopad kurzů mírnit i finančním zajištěním. "Je to jen dočasná a pouze částečná kompenzace, prostřednictvím které získáme čas na systémová opatření na zvýšení produktivity," doplňuje Chýňava.

"Se zajištěním klienti na straně exportérů dosud spíše vyčkávali," říká Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny ze skupiny ČSOB. "Pro některé z nich ale čekání na negativní korekci začíná být neúnosné a začínají se vracet na trh i při takto extrémních úrovních kurzu," dodává.

U ČSOB je minimální objem pro forwardový obchod deset tisíc eur, u konkurenční KB je to 20 tisíc dolarů. "Složitější opční strategie lze uzavřít od 80 až 100 tisíc eur," vypočítává Bureš.

 

Právě se děje

Další zprávy