General Motors setřásá krizi. Má zisk a míří na burzu

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 11. 2010 15:50
Letošní rok má být v GM první ziskový za šest let.
Z General Motors se chystá majetkově vystoupit vláda USA.
Z General Motors se chystá majetkově vystoupit vláda USA. | Foto: Reuters

Detroit - Jeden ze symbolů krize v automobilovém průmyslu, americká automobilka General Motors, ukončila třetí čtvrtletí se ziskem dvě miliardy dolarů. Tržby společnosti se zvýšily o 36 procent na 34,1 miliardy dolarů.

Podle očekávání by mělo GM letos vykázat první zisk od roku 2004. Loni v létě společnost vystoupila z režimu bankrotové ochrany, s restrukturalizací firmy pomáhala i americká vláda, která tak získala v GM podíl.

Nyní chce z automobilky odejít stejně jako další vlastníci a svůj podíl prodat. Celý proces by měl skončit ještě letos v listopadu. GM se také chystá opět vstoupit na burzu.

Zisk na akcii ve třetím čtvrtletí činil 1,20 USD. Částka je upravena tak, aby odpovídala štěpení akcií v poměru tři ku jedné. Objem volné hotovosti na konci čtvrtletí dosáhl 1,4 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu, že podnik má za sebou řízený bankrot, nejsou jeho čtvrtletní výsledky zcela srovnatelné.

Za zlepšením hospodaření je hlavně nárůst výroby i odbytu, a to hlavně v zahraničních divizích. Na americkém trhu pomohla situaci zlepšit hlavně nabídka nových modelů.

Dosavadní výsledky by měly uklidnit investory, kteří očekávají podrobnosti k plánované primární veřejné nabídce akcií (IPO). Výsledek za třetí čtvrtletí zhruba odpovídá odhadům, které podnik minulý týden nastínil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy