Fitch vylepšil Česku rating. Kvůli pravicové koalici

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 6. 2010 17:12
Naděje na pravicovou vládu a rozumné hospodaření sice zatím nezlepšila samotný rating, ale výhled posunula ze stabilního na pozitivní.
Šance na pravicovou vládu přiměla ratingovou agenturu, aby Česku zlepšila výhled ze stabilního na pozitivní. Následovat může i zlepšení známky.
Šance na pravicovou vládu přiměla ratingovou agenturu, aby Česku zlepšila výhled ze stabilního na pozitivní. Následovat může i zlepšení známky. | Foto: Jan Langer

Londýn - Mírné vylepšení ratingu přinesly výsledky voleb České republice. Agentura Fitch Ratings sice potvrdila hodnocení A+, zlepšila ale výhled ze stabilního na pozitivní. Důvodem je pravděpodobné rychlejší snižování rozpočtového deficitu, které lze očekávat od pravicové koaliční vlády.

"Takový vývoj by posílil důvěru ve střednědobou udržitelnost státních financí České republiky. V příštích 18 až 24 měsících by to mohlo vést k tlaku na zlepšení ratingu, což se odráží v pozitivním výhledu," uvedl analytik agentury David Heslam.

Zatímco tedy rating závazků v domácí měně zůstává na úrovni AA-, rating dlouhodobých českých devizových závazků je na úrovni A+ s pozitivním výhledem.

"Jednoznačně se ukazuje, že mezinárodní autority ocenily programy stran formující se středopravé koalice. Rychlost reakce dokládá, že v případě vítězství levice mohla přijít stejně rychlá reakce opačným směrem, což by nás mohlo přiblížit vážným problémům s financováním státního dluhu," komentoval rozhodnutí agentury lídr ODS Petr Nečas, kterého dnes prezident Václav Klaus pověřil sestavením vlády.

Upozornil také na to, že lepší rating by mohl pozitivně ovlivnit úrokové sazby u státního dluhu a je také dobrou vizitkou pro zahraniční investory.

 

Právě se děje

Další zprávy