Firmy už neplánují tolik propouštět. Raději vyčkávají

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
10. 3. 2009 13:00
Ve stavebnictví dokonce sílí náborové aktivity
Padla. Dělníci odcházejí ze směny v továrně Unex v Uničově. Ilustrační snímek.
Padla. Dělníci odcházejí ze směny v továrně Unex v Uničově. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zaměstnavatelů, kteří se chystají propouštět, už v Česku není tolik jako v uplynulých měsících. Vyplývá to z výsledků studie Manpower Index trhu práce.

Jen čtyři procenta firem očekávají, že ve druhém čtvrtletí letošního roku sníží počet pracovních míst. Ještě před čtvrt rokem to přitom bylo šest procent. Nicméně přijímat nové pracovníky chtějí stále jen dvě procenta podniků.

Zbylých 94 procent se k žádným změnám nechystá a raději vyčkává, jak se situace vyvine.

"Podle našich výsledků by se mohlo zdát, že hlavní vlna propouštění je za námi, protože počet zaměstnavatelů, kteří hlásí snižování počtu pracovních míst, je proti prvnímu čtvrtletí nižší. Avšak zpracovatelský průmysl, který zaměstnává nejvíce lidí, se propadl do záporných osmi procent," uvedla generální ředitelka Manpower pro Českou a Slovenskou republiku Jaroslava Rezlerová.

Čistý Index trhu práce vznikne tak, že od procenta zaměstnavatelů, kteří předpokládají nárůst pracovních sil, se odečte procento zaměstnavatelů očekávajících naopak propouštění.

Hodnota pro letošní duben až červen činí minus dva. To znamená proti předchozímu čtvrtletí zlepšení o dva procentní body. Výsledek je ovšem nadále negativní.

 

Firmy v průmyslu to vidí černě

Zvyšování počtu zaměstnanců ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2009 očekávají firmy ve čtyř z deseti odvětví. V dalších čtyřech ovšem také očekávají pokles.

Nejpesimističtější je ve výhledu na trhu práce sektor těžby nerostných surovin (-14 procent) a již zmiňovaný zpracovatelský průmysl, který se propadl z jednoho procenta v minulém čtvrtletí na minus osm procent.

Naopak nejsilnější náborové aktivity má odvětví stavebního průmyslu (3 procenta). Souvisí to hlavně s příchodem jarního období. Přijímat zaměstnance hodlají také firmy v oboru financí, pojištění, nemovitostí a ostatních služeb podnikům (2 procenta).

Hospodářská komora ale upozorňuje, že počet lidí bez práce překoná únorovou míru nezaměstnanosti 7,4 procenta. "Na konci roku bude nezaměstnanost výrazně vyšší," varuje prezident komory Petr Kužel. "Přestože mnoho firem již bylo v důsledku krize nuceno snížit počet svých zaměstnanců, každá desátá se k tomu v nejbližší době teprve chystá," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy