Exmajitel Hamé má k oboře Radějov zase o krok blíž

hp
15. 12. 2009 18:25
Proti směně státní obory za soukromé lesy protestují okolní obce
Bílé Karpaty. Ilustrační foto.
Bílé Karpaty. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Směna státní obory v chráněné krajinné oblasti za rozdrobené lesní pozemky mezi Lesy České republiky a bývalým majitelem potravinářské společnosti Hamé Leošem Novotným bude zřejmě i přes protesty dokončena.

Ministerstvo zemědělství dnes dostalo od Lesů české republiky podklady nutné ke směně pozemků. Jak řekl pro Euro.cz šéf odboru komunikace ministerstva Hugo Roldán, žádná lhůta stanovena nebyla.

"V tomto případě jde o velkou rozlohu a nedá se předem říci, zda ministerstvo zemědělství vydá doporučení se směnou do třiceti dnů nebo později," dodal Roldán.

Starostům obcí v okolí státní obory Radějov v Bílých Karpatech se ale nelíbí, že by tento pozemek o rozloze 1130 hektarů měl dostat do rukou soukromý majitel.

"Jde o skrytou privatizaci. Obáváme se, že přírodně nejatraktivnější část našeho regionu bude pro veřejnost definitivně uzavřena nebo zásadně omezena novým vlastníkem," stěžovali si v létě starostové v otevřeném dopise premiérovi Janu Fischerovi, ve kterém ho žádali, aby směnu pozemků zastavil.

Novotný, který za oboru nabídl státnímu podniku dohromady 1390 hektarů ovšem rozdrobených po celé republice, má na věc opačný názor.

"Když bude mít obora jednoho pána, bude to nejlepší řešení," tvrdí podnikatel.

Výměna uceleného pozemku radějovické obory za hektary lesů v různých krajích Česka, třeba na Dobříšsku, Českobudějovicku, Frýdeckomístecku či Jihlavsku, je pro státní podnik Lesy České republiky neobvyklá. Většinou se totiž snaží pozemky sjednotit, ucelit, to znamená, že postupuje zcela opačně.

Podle týdeníku Euro by za tímto neobvyklým postupem podniku mohlo být pětadvacetileté blízké přátelství mezi Leošem Novotným a ministrem zemědělství Jakubem Šebestou, na které list už v minulosti upozorňoval.

 

Právě se děje

Další zprávy