Exim Tours klesly tržby, lidé šetřili volnem i penězi

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
28. 6. 2011 13:00
Lidé loni volili levnější a kratší zájezdy
Dovolenou si lidé loni dopřáli, byla ale kratší a levnější než dřív.
Dovolenou si lidé loni dopřáli, byla ale kratší a levnější než dřív. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Doznívající krize v cestovním ruchu v loňském roce utrhla z tržeb cestovní kanceláře Exim Tours 100 milionů korun. Tržby se snížily na 3,5 miliardy korun navzdory tomu, že společnosti přibylo více než 10 tisíc klientů, celkem se postarala o dovolenou 263 tisíc lidí.

Podle mluvčího společnosti Jana Koláčného je stoupající zájem v posledních letech o co nejlevnější zájezdy. V krizi také lidé zkrátili dobu, kterou na zahraniční dovolené strávili z dřívějších deseti dní na jeden týden.

Zisk před zdaněním jedné z největších cestovních kanceláří v Česku stoupl o 5 milionů korun na 174 milionů. Kromě České republiky působí i na Slovensku, v Polsku, Rumunsku a Maďarsku.

To podle marketingového ředitele Stanislava Zímy umožňuje Exim Tours nakupovat ubytovací kapacity i leteckou přepravu za nižší ceny.

Globální recese a s ní spojená krize v cestovním ruchu zasáhla i ostatní české cestovní kanceláře. Jednomu z největších konkurentů Eximu, cestovní kanceláři Fischer, v loňském roce klesl zisk o polovinu na 43 milionů korun.

Společnosti se rovněž snížily tržby z 2,58 miliardy na 2,13 miliardy korun. O dvě procenta na 3,2 miliardy korun vloni meziročně klesly tržby nejstarší tuzemské cestovní kanceláři Čedok. Na zhruba třetinu předloňské úrovně se jí snížil zisk před zdaněním, loni byl 14 milionů korun.


 

Právě se děje

Další zprávy