Evropské banky čelí značným rizikům, píše Brusel

Ekonomika Ekonomika, ČTK
20. 4. 2010 9:56
Evropská centrální banka varuje před dalším vývojem finanční krize
Foto: Reuters

Brusel - Bankám v zemích eurozóny nadále hrozí značná rizika: doznívá totiž finanční krize a přijdou též úvěrové ztráty z recese, tvrdí Evropské centrální banka ve své výroční zprávě.

Prudké oživení bankovních zisků bylo zřejmě jen přechodné, uvedla ECB.

"Navzdory zlepšení zisků (bank) v eurozóně v roce 2009 je výhled stability bankovního systému obestřen značnými riziky," píše se ve zprávě.

Centrální banka upozornila na situaci, kdy bude muset začít kvůli inflačním tlakům zvyšovat úrokové sazby, což banky nebudou moci plně kompenzovat zvyšováním úroků pro své klienty.

"Je nepravděpodobné, že by mimořádně příznivé prostředí pro aktivity investičního bankovnictví přetrvalo i v době, kdy se situace na trhu začíná normalizovat," uvedla banka. Banky loni čerpaly velkou část svých zisků z obchodování na finančních trzích, kdy těžily z prudkého růstu akcií a komodit.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet v předmluvě ke zprávě vyzval země eura, jimž za krize a recese vesměs prudce narostly rozpočtové deficity, k reformám veřejných financí. Vlády by si podle něj měly stanovit jasné cíle a soustředit se hlavně na reformy na straně výdajů.

 

Právě se děje

Další zprávy